Sverige föll i EM-genrepet mot Montenegro

Publicerad 2018-11-25

Storstjärnan Bella Gulldén kunde spela mer än senast och Johanna Bundsen briljerade i målet.
EM-genrepet mot Montenegro slutade dock med en ny förlust för Sverige (30–32).
– Det kändes mycket bättre i dag. Men det är klart att vi hade velat vinna, säger Gulldén.

Efter sex, sju minuter mot Montenegro i fredags (förlust med 28-30) var tanken att spelmotorn Bella Gulldén inte skulle spela alls i returen och EM-genrepet i Lisebergshallen i Göteborg. På matchdagen ändrades dock planerna och storstjärnan spelade i anfallet under matchens första 15 minuter.
– Jag ville känna på hur det känns med adrenalin. För det är något annat att spela match och vara med från start. Det tror jag tog över lite mer, säger 29-åringen efter 30–32-förlusten.
I Trollhättan i fredags tyckte hon att det inte kändes "helt hundra" i den skadade foten. Nu var omdömet ett helt annat.
– Det kändes mycket bättre. Det gör ju mycket när man är varm. Egentligen skulle jag ju inte ha spelat efter att det har gått som det gått, säger mittnian.

"En plan B"

Efter att Gulldén gått ut testade Henrik Signell Köpenhamnsspelaren Jenny Alm som spelmotor resten av den första halvleken. I landslaget är Alm uttagen som vänsternia, men hemma i Danmark spelar hon även som mittnia. I andra halvlek spelade Carin Strömberg, precis som i fredags, som ersättare till Gulldén.
– Vi vet ju fortsatt inte hur Bellas status kommer att bli. Det är klart att någonstans har vi en plan B eller vill ligga steget före om det nu blir så att vi får klara oss utan henne under stora delar av matcherna, säger Signell.
Jämfört med fredagens möte var Sverige klart bättre i returen – åtminstone under första halvlek. Försvarsspelet satt bra och framåt utmärkte sig exempelvis högersexan Daniela Gustin, som svarade för fem mål under den första akten och var Sveriges främsta målskytt med sju fullträffar.
Framför allt imponerade dock målvakten Johanna Bundsen, som gjorde sin första match på tre veckor efter den hjärnskakning hon ådrog sig i klubblaget Köpenhamn.
– Det var skönt att få spela en halvlek och faktiskt kunna göra det relativt bra, säger hon ödmjukt.
Bundsen, som vilade helt i första mötet med Montenegro, svarade i sin comeback för åtta räddningar, två framspelningar och ett mål i öppen bur när Montenegro tog ut sin målvakt under en utvisning. Målet var hennes första i landslagsdressen.
– Vi stod väldigt bra bakåt i dag i första halvlek. Det var sköna 30 minuter att spela, säger Bundsen.

Möter Danmark i EM-premiären

Efter ledning med 16–13 i paus stämde inte försvarsspelet alls lika bra i andra halvlek. Då tilläts Montenegro göra 19 mål på Filippa Idéhn. Signell efterlyser mer tuffhet i försvarsspelet, men lyfter fram antalet gjorda mål som ett plus med dubbelmötet med Montenegro.
– Vi gör 30 och 28 mål med Bella borta som är så pass central – det är hon som styr upp anfallsspelet. Det tycker jag är ett gott betyg, säger förbundskaptenen.
Sverige reser till Frankrike på onsdag och spelar EM-premiären mot Danmark i Nantes på fredag.