’Vi motarbetas – det är sorgligt’

Publicerad 2015-09-25

Basketfest i norr – men i Stockholm tvingas lagen kämpa för sin överlevnad

Spelarflykt, hallbrist, ­publiktapp och dåliga ­resultat.

Medan basketligan dam är stekhet i Norrland kämpar Stockholms­klubbarna i motvind.

– Det är en sorg att alla ska behöva flytta för att ha möjlighet att bedriva elitidrott, säger Alviks klubbdirektör Carolina ­Håkanson.

Luleå och Udominate gjorde upp om guldet i fjol inför fullsatta arenor och ingen tippar att det ska bli annorlunda den här säsongen.

Men medan basketintresset i Norrland kokar är situationen en helt annan i Stockholm. Efter att Solna Vikings drog sig ur basketligan i våras finns inget Stockholmslag kvar på herrsidan. På damsidan spelar tre lag i högsta serien, men två av dem, Fryshuset och Akropol, väntas gå en tuff säsong till mötes.

Även fjolårets succélag Alvik kämpar för att dra publik och få spelare att vilja stanna.

”De har heltidsproffs”

– På mindre orter är det lättare att få sponsorer och kommunerna stöttar dem. Här motarbetar de oss. Att vi resultatmässigt inte är där är en följd av ekonomin och Stockholm stad hjälper inte till med en krona, säger klubbdirektören Carolina Håkanson.

– Det är jättesvårt för oss att behålla spelare när andra klubbar betalar mer och har bättre resurser. Luleå tränar två gånger per dag för att de har heltidsproffs, det finns inte hos oss.

Medan Luleå, Norr­köping och nu också Visby har nybyggda egna arenor tampas Stockholms­klubbarna med hallbrist.

– Vi har fått minska halltiderna för vårt damlag den här säsongen för att ge plats åt ungdomslagen. Det är nästan fult att prata om elitsatsning, säger Håkanson.

I botten i publikligan

Även på publikfronten är det tungt för Stockholmslagen. Alvik lyckades bäst och snittade drygt 330 personer per match förra säsongen, medan Akropol och Fryshuset låg i botten av publikligan med 200 per match.

Fryshusets Lydia Karlefors tog SM-guld med Northland för två säsonger sedan, men har sedan dess valt att spela i Stockholm.

– Man måste nog tänka lite annorlunda. Vår klack med utbytesstudenter som vi hade i Luleå, det var inget som ens den bästa pr-människan hade kunnat tänka sig. Man måste bjuda in folk i gemenskapen och få folk att känna att det är deras lag, säger hon.

Akropols ordförande Jimmy Larsson-Hagberg:

– Stockholmsklubbarna har varit dåliga på att använda rivaliteten. Om man jämför med fotbollen där det finns en otrolig konkurrens, men vi får inte riktigt till det. Basketen är jättestor i Stockholm, men vi lyckas inte slå mynt av det.

Premiärmatcherna startar ikväll 19.00, Udominate – Luleå Basket och Visby Ladies – Alvik

Hur ska Stockholmsbasketen lyfta?

Lena Wallin-Kantzy:

generalsekreterare på svenska basketboll­förbundet

– Jag tycker att hallfrågan är den största frågan för den ger förutsättningar för klubbarna att göra ett event kring matcherna. Vi jobbar strategiskt med frågan, men det är långa ledtider i Stockholm från planeringsfasen tills det är klart. Politikerna borde fundera för det handlar om en idrott där vi är jättejättemånga Stockholmstjejer.

Jimmy Larsson-Hagberg:

ordförande Akropol

– Vi måste bli bättre på att marknadsföra oss själva i sociala medier och få rikstäckande medier att bevaka för att locka folk. Att storklubbarna har gett sig in på herrsidan är en jättebra grej. Vi måste få upp rivaliteten och försöka bygga profiler, det har vi varit dåliga på. Jag tror inte att det är enkelt och det finns inga ”quick fixes”, men jag tror att det går om vi jobbar ihop och är prestigelösa.

Carolina Håkanson:

klubbdirektör Alvik

– Det funderar jag på varje dag hur sjutton vi ska göra. Jag tror att vi kommer att lyckas i Alvik, men det gäller att bygga upp ett förtroende och få kommun och företag att förstå att det är viktigt och bra att satsa. Det är vår ambition att ha fler heltidsproffs och framför allt av våra egna spelare. Lyckas vi med det vet vi att det kommer att bli framgång både för oss och för svenska landslaget.

Följ ämnen i artikeln