Glöm Johaugs halter – så får vi exakt svar

Publicerad 2016-11-30

Therese Johaug verkar gå mot 14 månaders avstängning, men frågorna från er läsare tar aldrig ta slut.

I dag går Sportbladets Kristoffer Bergström till botten med ett mysterium som kanske är skandalens kärna.

Varför i hela friden säger ingen hur mycket anabola steroider hon hade i sig?

Åke Andrén-Sandberg.

1. Vi börjar med Den Stora Frågan direkt. Varför får vi inte veta halterna av clostebol i det urinprov som Johaug lämnade 16 september?

– Svaret är kort och lite tråkigt för alla som vädrar en mörk konspiration. Det är för att Wadas regler säger så. Så folk bara lyder. "Det är likadant i hela världen. I sammanhanget är det juristerna som för pekpinnen och de har bestämt att det aldrig ska lämnas ut siffror förrän dom är tagen. Ofta inte då heller", säger Åke Andrén-Sandberg, medicinsk expert i RF:s dopningskommission, när vi pratar om saken.

                                    

2. Är halterna ens viktiga?

– Nej. Inte särskilt. När påföljden bestäms görs ingen skillnad på om du har lite eller mycket clostebol i kroppen, eftersom det säger mer om när du tog ämnet än hur mycket du tog.

                                    

3. Va? Nu är du bara godtrogen och Norgekär! Klart att det är viktigt!!! Hur ska vi annars få reda på om hon ljuger?

– Okej, det vore inte helt ospännande om hon haft vrålhöga värden. Men vi är tillbaka på svaret på fråga två: det skulle ändå säga mer om tidpunkten för när hon tog trofodermin än mängden påkletad salva.

                                    

4. Så vi måste lita blint på hennes historia?

– Nej, inte alls. Men det finns bättre metoder att tillgå än att mäta halten av den anabola steroiden clostebol i urinen eller blodet. Preparatet hjälper till att bygga muskler genom att hålla testosteronet högt och östrogenet lågt, men det bryts ner av kroppen efter ett väl kartlagt schema. Så för att veta när ett ämne är taget är det bara att leta efter nerbrytningsprodukter. Hur många finns? Hur långt gången är processen? På så sätt får vi en exakt tidpunkt för när salvan användes.

Så varför visar ingen vilka nerbrytningsprodukter som fanns i urinprovet? Suck, nu är vi tillbaka på fråga 1...

                                    

5. Okej, vi dunkar i huvudet i väggen på den punkten. Det finns en regel. Punkt. Och vi får inga siffror förrän tidigast i januari när domen kommer. Men har vi någon aning om hur mycket steroidsalva hon tog?

– Jadå. Ett par klickar varje dag mellan fjärde och femtonde september, om du frågar Therese Johaug. Det får man förstås tro eller misstro, men enligt Antidoping Norge (som ligger utanför Norges idrottsförbund för att stärka oberoendet) matchar berättelsen deras tester.

– De värden man funnit är låga och stämmer överens med det man kan vänta sig om man använt en kräm. Till exempel om man smörjer den på huden. Det finns inga belägg för att det skulle ha en prestationshöjande effekt, sa den medicinske chefen Per Wiik Johansen.