Villa Lidköping klart för SM-semifinal

Thimfors räddade straff vid kritiskt läge

Publicerad 2017-02-27

Det första steget mot klubbens första SM-guld är taget.

Villa Lidköping besegrade IFK Vänersborg med 5–2 och avgjorde kvartsfinalserien inför 4 196 åskådare.

– Det är fantastiskt kul, säger målvakten Jesper Thimfors.

Jesper Thimfors.

I de två första kvartsfinalerna satte Villa Lidköping full fart från start, vilket ledde till tidiga avgöranden.

I det tredje mötet, i Sparbanken Lidköping arena, ställde Vänersborg över flyttfärdige Felix Pherson och träningsstrejkande Nikita Ivanov – och bjöd på ett motstånd som heter duga.

Spelade som ett kollektiv

Gästerna minskade antalet solokörningar, uppträdde mer som ett lag och spelade med ett kompakt försvar, vilket tvingade Villa till distansavslut.

Taktiken var framgångsrik, för efter 19 minuters spel lyckades gästerna kontra in inledningsmålet genom Mikko Lukkarila, som fick en drömpassning av Sergej Lomanov.

Villa hämtade upp underläget genom mål av Martin Karlsson och Petter Björling – men i halvtid var ställningen 2–2.

– I de tidigare matcherna har vi gjort dem dåliga, men i dag var det de som såg till att vårt spel hackade. De hade en bättre plan, och det var den största skillnaden. Då är det ännu skönare att vinna, och den här matchen levde så länge. Det är så mycket känslor i kroppen att man är helt färdig efteråt, säger Villa-målvakten Jesper Thimfors.

Viktig straffräddning

Villa Lidköping skaffade sig en tvåmålsledning i andra halvlek och hade chansen att avgöra matchen när David Karlsson skrinnade fram till straffpunkten. Skyttekungen satte bollen i ribban, men eftersom domaren Jonas Kandell ansåg att IFK-målvakten David Borvall lämnade mållinjen för tidigt fick han slå om straffen.

Då räddade Borvall – och några minuter senare, vid ställningen 4–2, var det IFK Vänersborg som fick straff. Thimfors svarade för årets viktigaste räddning när Joakim Hedqvist avfyrade sin fruktade bössa.

– Det är en jättebra straff som jag aldrig tagit om jag stått kvar i målet, men jag chansade och gick tidigt. Bollen tog på tummen och gick över. Jag hade flyt i det momentet, säger Jesper Thimfors.

Blev du inspirerad av Borvalls räddning?

– Ja, jag ville kvittera i den matchen. Det är klart jag var riktigt sugen på att ta den, säger målvaktsjätten, som i slutsekunderna fick se Johan Esplund avgöra matchen och kvartsfinalserien.

Har guldvittring

I semifinalen ställs Villa Lidköping mot Bollnäs eller Hammarby, som möttes på Sävstaås IP (3–2).