Tårarna efter historiska matchen: ”Önskar mamma kunde vara här”

avMalin Wahlberg

BELGRAD. Inför matchen la hon upp en bild på Instagram med texten ”I dag spelar jag för dig mamma!!”.

Sedan gick Frida Eldebrink ut och sköt Sverige till ett historiskt OS-kval.

– Jag önskar att mamma kunde vara här och få vara med om det här, säger hon.

Frida och Elin Eldebrink har lett det svenska landslaget det senaste decenniet och drömt om ett OS så länge de kan minnas. Matchen mot Ryssland var sista chansen för baskettvillingarna att nå dit. 

Men de spelade inte bara för OS. 

– De här var för mamma, säger Frida Eldebrink med gråten i halsen efter dramat mot Ryssland.

”Hon sitter här i hjärtat”

Mamma Marianne drabbades av ALS för 17 år sedan och valde förra året av avsluta sitt liv på en dödshjälpsklinik i Schweiz. Under EM har tvillingarna spelat med mammans namn på skon och innanför träningslinnet.

– Hon sitter här där i hjärtat. Det känns stort, det gör det, säger Elin Eldebrink. 

Inför mötet med Ryssland la Frida Eldebrink upp en bild på Marianne med texten ”I dag spelar jag för dig mamma!!”.

Hon hade inte sin bästa dag skottmässigt, men när Ryssland var på väg tillbaka i slutet av tredje var det Frida Eldebrink som gav Sverige andrum med en buzzer beater-trea till 43–39.

”Jag är så stolt”

När det sedan skulle avgöras klev hon fram igen och satte 55–52 med 22,9 sekunder var av matchen. Efter det kunde världselvan Ryssland aldrig svara.

– Jag önskar att mamma kunde vara här och få vara med om det här. Otroligt skönt att sätta det där skotten på slutet, jag fick ju inte riktigt till det innan, säger Eldebrink och fortsätter: 

– Jag är så stolt över laget och att vi når vårt mål. Det betyder allt. Vi har kämpat otroligt länge. Det har alltid varit en dröm och ett mål som har varit ganska långt bort eftersom det är en så lång resa så det är otroligt skönt. 

Foto: Bildbyrån
ARTIKELN HANDLAR OM