Budskapet: ”Nu menar vi allvar”

Publicerad 2017-12-19

MAGNUS WENNMAN, THINKSTOCK

Regeringen inför hårdare krav på spelbolagen – de måste ha licens för att erbjuda spel i Sverige.

Det gör att man kan ta krafttag mot matchfixning.

Inom ramen för den nya spellagen föreslår regeringen en ny brottsrubricering: Spelfuskbrott.

– Nu kommer man kunna ingripa gemensamt. Vårt budskap till de kriminella är att vi menar allvar, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

De nätbaserade spelföretagen har tagit över stora delar av den svenska spelmarknaden. De har inte behövt betala skatt och det har inte funnits några spärrar mot spelmissbruk eller möjlighet för staten att stänga spel på matcher där man misstänkt matchfixning.

Regeringen startade en utredning 2015. Tillsammans med allianspartierna är man överens om flera förslag från utredningen. Dagens Nyheter rapporterade tidigare i dag att alla som vill satsa pengar på spel måste registrera sig i framtiden.

Spelbolagen måste ha licens

Tidningen berättade även att alla spelbolag måste söka licens i framtiden. Det medför att de utländska spelbolagen måste betala skatt (18 procent) och följa svensk lag.

Inom ramen för den nya spellagen, som Sportbladet har fått ta del av, föreslår regeringen en ny brottsrubricering: Spelfuskbrott. Regeringen tillför mer muskler och skärper straffet för att få bukt med matchfixning i Sverige.

– För ett år sedan hade vi en gemensam presskonferens med Svenska Fotbollförbundet och då sa jag att vi ska röka ut fenomenet från vårt systek. Svenska staten ska bekämpa alla försök till matchfixning. Det är ett hot mot tilliten för svensk idrott och svenska samhället. Om det normaliseras att idrottstävlingar inte är ärliga får vi allvarliga problem. Sedan dess har vi jobbat hårt för att få till en ny lag och när regeringen sammanträder på torsdag ska vi fatta beslut om brottsrubriceringen - spelfuskbrott, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Enligt uppgifter till Sportbladet kommer den nya lagen innebära att man kan dömas för spelfusk till fängelse i högst två år. Om brottet är grovt, ska man kunna dömas till fängelse i lägst sex månader, högst sex år.

Spelmyndigheten, som ersätter lotteriinspektionen, kommer att arbeta tillsammans med spelbolagen, polisen, åklagarmyndigheten och andra myndigheter för att bekämpa matchfixningen. Det gör att man har större muskler nu än tidigare för att få bort fusket.

– De kommer kunna förbjuda spel på enstaka spelobjekt. Får de kännedom om avvikande spelmönster och misstänker matchfixning så har de möjlighet att förbjuda spel på vissa spelmoment. De kan förbjuda viss vadhållning, förbjuda spel på enskilda matchhändelser. Dessutom inför vi skyldigheter för spelbolagen att ha rutiner för att kunna hitta och kartlägga försök till matchfixning, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Han betonar att licenssystemet är en viktig grundsten.

– Vårt budskap till de kriminella är att vi menar allvar, vi ska röka ut matchfixning från Sverige. Vi har haft bra samtal med allianspartierna och vi är alla överens om det här. Det här är ett allvarligt, mycket allvarligt problem. Inte bara för idrotten, utan för hela samhället. Svenska staten har inte haft muskler tidigare, men med licenssystemet tvingas alla ha licens i Sverige, alla måste följa svensk lag. Då har vi förutsättningarna att begränsa de här brotten.

”Ett styrkebesked för svensk politik”

Om spelmyndigheten vill att ett spelbolag – som har licens – ska stänga ner ett spel måste de följa de direktiven.

– Annars följer man inte svensk lag. Innan har vi haft olika regelverk, hälften av marknaden har varit aktörer som inte har följt svensk lag. I framtiden blir det annorlunda. Första steget är att regeringen måste säkerställa att svensk lag ska gälla, och sen är nästa steg att se till att det finns allvarliga påföljder och att en myndighet har muskler att ingripa. Det är en skyldighet mot idrottsrörelsen och våra medborgare. Det här ser jag som ett styrkebesked för svensk politik.

– Spelmyndigheten har tillsammans med bolagen, polisen, åklagarmyndigheten och andra myndigheter möjligheten att ingripa gemensamt. Tidigare har vi inte ens haft kontroll på vilka aktörer som har erbjudit spel. Det har inte funnits muskler, men det kommer det att finnas i framtiden.

– Skulle det visa sig att vi behöver fler skärpningar så kommer vi jobba fram det. Första steget är den här brottsrubriceringen och strängare straff.

Den nya regleringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2019. Ansökningar om licens ska kunna lämnas in juli 2018.

Staten kommer inte att sälja ut Svenska Spel eller släppa kontrollen över ATG, uppger DN i sin text.