Guldvinnaren: Det är väldigt tragiskt

avFredrik Jönsson

Kristine Stavås Skistad, 19, vann JVM-guld i sprint.

Efter segern riktar hon kritik mot norska skidförbundet som gick ut med hennes medicinska historia.

– Det är väldigt tragiskt. Jag vet inte vad jag har gjort för fel, säger Stavås Skistad till TV2.

Tidigare i veckan skickade Norge ut ett pressmeddelande med information om Stavås Skistad och Helene Marie Fossesholm. Där berättade man om de hormonbehandlingar som båda hade genomgått under uppväxten. De hade fått två medicinska preparat.

I dag vann Kristine Stavås Skistad guld i sprint i JVM. I samma lopp slutade Frida Karlsson femma.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

”Det var som att ta p-piller”

Efter segern var Stavås Skistad kritisk till det norska förbundet.

– Det är väldigt tragiskt. Jag vet inte vad jag har gjort för fel, jag har inte använt något som är olagligt. Det var som att ta p-piller. Det är tråkigt att det skulle komma ut, säger norskan till TV2.

När norska förbundet gick ut med informationen i veckan skrev de att det var i samråd med de båda familjerna, men det stämmer inte enligt TV2. Den norska kanalen skriver att båda familjerna kände sig pressade av förbundet.

”Det är beklagligt”

Monika Körra, tränare för det norska juniorlandslaget, vill helst inte prata om situationen.

– Jag skulle helst av allt slippa prata om det här och det är beklagligt att åkarna måste ödsla energi på det här. Men jag är imponerad över hur Helene och Kristine har hanterat situationen. De har lyckats koncentrera sig på det som är viktigt i livet: JVM i Lahtis, säger Körra till TV2.

Det norska skidförbundet har meddelat att de tar avstånd från TV2:s uppgifter. I ett pressmeddelande under söndag kväll skriver man följande:

”Skidförbundet har och har haft en tät dialog med Kristine och hennes familj. Det har hela tiden varit enighet och gemensam förståelse när det gäller hanteringen av den här svåra saken. Familjen och Kristine känner på inget sätt igen sig i de uppgifter som TV2 och därefter andra medier har publicerat ikväll. Det är starkt beklagligt att media fortsätter att fokusera på det som redan varit en stor belastning för alla involverade”.

ARTIKELN HANDLAR OM