Jenny Rissveds plan – nobbar proffslagen

Vill bilda eget team: ”Tvingad är ett starkt ord, men...”

Publicerad 2018-08-22

Jenny Rissveds planerar en comeback i världscupen nästa år.

Däremot vägrar hon att tävla för ett proffslag.

– I ett team blir man – tvingad är ett starkt ord – men du är under en annan form av press. Naturligtvis försöker vi göra vad vi kan för att undvika onödig stress, säger managern Johan Elliott till DN.

Jenny Rissveds, 24, blev omåttligt populär hos det svenska folket när hon cyklade hem OS-guldet i mountainbike i Rio de Janeiro 2016.

Men tiden efter det har varit tung.

I februari kom beskedet att 24-åringen var tvungen att ta ett tävlingsuppehåll då hon hade lidit av depression i två år och behövde ta en paus.

– Jag har mått väldigt dåligt. Redan hösten 2016 sa SOK (Sveriges olympiska kommitté) att jag inte var frisk, att sättet jag tänkte på inte var friskt. Redan då hade jag känslor att jag inte ville vara med längre, funderade över varför jag fanns, sa Rissveds till Sportbladet för en månad sedan och fortsatte:

– Jag har inte haft självmordstankar, men... en känsla av att jag inte vill finnas mer. Det är väl en skillnad men ändå inte. Jag har inte vågat göra det så jag har stängt in mig i stället. När det har varit som värst har jag bara sovit, legat under täcket och dragit ner rullgardinen och då tror jag att jag inte finns längre.

”Tvingad är ett starkt ord, men...”

Men efter comebacken på SM i juli (som hon vann i överlägsen stil) planerar 24-åringen nu för en comeback även i världscupen nästa år.

Däremot nobbar hon möjligheten att tillhöra ett proffslag. I stället planerar Rissveds och hennes manager Johan Elliott att bilda ett eget team.

– Just nu är hon rätt övertygad om att bästa sättet att bibehålla ett bra liv för henne är att göra det i egen regi. För att på så sätt hela tiden göra sina egna val. I ett team blir man – tvingad är ett starkt ord – men du är under en annan form av press. Naturligtvis försöker vi göra vad vi kan för att undvika onödig stress, säger Elliott till DN.

Fortfarande saknas det dock ”x antal miljoner” innan planen kan förverkligas.

– Givetvis ska Jenny fokusera på att cykla, men en av de grejor hon ser som positivt är att hon har möjlighet att växa med uppgiften. Man lär sig mycket i processen. Hon försätter sig i en situation där hon kommer att få andra erfarenheter än att bara cykla.

– Det är diverse coacher, och på plats behöver man också teknisk hjälp i form av mekaniker, du behöver åtminstone, helst, tre personer med dig under en världscup. Det är ett litet företag som ska dras runt, säger Elliott.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.