Unike japanske amatören siktar på maratonrekord

Uppdaterad 2018-06-02 | Publicerad 2017-06-03

Yuki Kawauchi

Han beskrivs som maratonlöpningens rebell och rockstjärna. 

Men kan en rebell samtidigt buga artigt, bo med sin mamma och jobba 40 timmar i veckan på kontor i statlig tjänst? 

Sportbladet träffade unike maratonamatören Yuki Kawauchi, 30, inför Stockholm Marathon.

– Följer jag systemet kan jag vara fri i min löpning, säger han.

Mustafa Mohamed har i många år plågats av skade- och sjukdomsavbrott i sin träning och det är inte utan avund i rösten den svenska löparen blickar rakt över rummet, bort mot Yuki Kawauchi.

– Jag önskar att jag kunde springa så många lopp, men min kropp håller inte för det. Han är unik på det sättet, säger Mohamed.

Ser man till vardagen kan kontoristen på Saitama High School te sig väldigt ordinär.

Men bakom artigheten och leendet döljer sig en sällan skådad löparmaskin – och superstjärna.

21 långdistanslopp på en säsong

Löparkarriären började med stenhårt drillande av mamma Mika och snarast ångestdriven träning, men i vuxen ålder har det förvandlats till en löparkärlek som gör att han inte kan sluta tävla.

På åtta år har han sprungit ofattbara 56 maratonlopp. Och det är inte frågan om något långsamt malande på motionsnivå, Yuki Kawauchi har i 53 av dessa lopp varit under 2.16 med 2.08,14 som personligt rekord. En av de bättre tider som löpts av icke-afrikansk löpare på sträckan.

Yuki Kawauchi

Bara i fjol sprang Kawauchi nio maratonlopp, åtta halvmaraton, tre lopp på 30 kilometer och ett på 20 kilometer.

– Jag tror inte att jag gör något som andra idrottare inte hade kunnat göra om de verkligen hade velat. Många tränar långa träningspass men jag väljer att tävla i stället. Jag gillar dessutom att resa och nu kan jag kombinera de båda, säger Kawauchi via sin tolk och vän Brett Larner.

Försvann och skapade en löparkultur

Det är första gången han ska springa i Stockholm. Anledningen är att han sällan brukar tävla den här helgen då det inte är en japansk helgdag i anslutning till helgen. Det innebär att han måste använda minst tre semesterdagar från sitt jobb för den här utflykten. Men inför VM i London vill han tävla sig i form.

Dessutom betyder Stockholm mycket för japanska maratonentusiaster.

– OS 1912 är starten på maratonhistorien i Japan. Alla känner till historien om Shiso Kanaguri som försvann. Men Mr Karaguri kom i alla fall tillbaka till Japan och skapade japanska Ekiden (en japansk form av långdistansstafett) och Fukuoka Marathon. Så Stockholm har en direkt påverkan på mig, säger Kawauchi.

Sedan 1912 har löparkulturen växt sig enorm i Japan. Maratonlöpning är utan tvekan den mest prestigefyllda grenen att vinna på ett OS och den största Ekiden-tävlingen mellan landets universitet lockar ofattbara 35 procent av den japanska befolkningen till tv-apparaterna under över ett dygn.

Det har skapat en kultur av proffslöpare som betalas av de stora företagen i Japan och som tävlar i en egen proffsliga.

”Betyder mycket för mig”

Men det har Yuki Kawauchi helt ställt sig utanför. Han är amatör och jobbar för staten – för sin frihets skull.

Det låter lite motsägelsefullt att beskrivas som en rebell och samtidigt jobba 40-timmarsveckor för staten?

– Ja det finns en konflikt där. Men jag gillar mitt jobb och tar det väldigt seriöst. Jag gör det enligt systemet, men det gör att jag kan vara fri i min löpning. Hade jag varit proffslöpare hade jag inte fått tävla här i Stockholm om jag hade velat, då hade glädjen försvunnit.

Just att han är kontorist som vem som helst – men ändå en världslöpare har gjort Kawauchi till en superstjärna i hemlandet. Brett Larner berättar att när duon skulle åka till Stockholm gjorde Kawauchi tre intervjuer bara på flygplatsen. Och väl i Stockholm blev han stoppad tre gånger för idolbilder på första löpturen, turister från Japan, Hongkong och Taiwan.

– Det betyder mycket att folk inspireras av mig. Många japanska löparamatörer har tittat på mig och tänkt att de också kan göra det och det betyder mycket för mig. De ser att jag njuter av löpningen och så har det, tyvärr, inte varit så mycket i japansk löpning annars. Nu säger många fler att de tycker det är roligt och det är härligt att höra.

Trots att han är en av japans mest kända idrottare bor han alltså kvar hemma hos mamma. Några pengar att tala om tjänar han nämligen inte. Han får inte ha några privata sponsorer – han köper till och med sina egna löparkläder – och blir han inbjuden till lopp får han inte ta emot startpengar. Prispengar däremot är, efter en nytolkning av reglerna, tillåtet att ta emot.

Siktar på banrekord

Kanske kan det bli en extra slant i det 57:e maratonloppet i karriären. Kawauchi siktar nämligen på banrekordet på 2.10,58.

– Är förållandena bra så kommer jag satsa på det.

Okej, då återstår bara att önska lycka till – och spring nu inte och försvinn!

– Haha, jag kan lova att jag inte kommer att försvinna.

GUIDE: Allt om Stockholm Marathon 2017, tider, karta, resultat, historia