Charlotte Kalla hyllar fotbollsprofilerna: ”Stort”

Publicerad 2018-10-04

TOBLACH. Profilerna i damlandslaget i fotboll driver viktiga jämställdhetsfrågor som börjar avspegla sig internationellt.

Nu får de stöd av skidstjärnan Charlotte Kalla, som verkar i en sport där ersättningar är lika för män och kvinnor.

– De är viktiga. Att de orkar ta fajten är stort, säger Charlotte Kalla.

Sportbladet besökte nyligen italienska Toblach. På det fyrstjärniga hotellet mellan de spetsiga bergstopparna bodde Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Hanna Falk och övriga åkare i Svenska skidförbundets kvinnliga A-lag samt åkarna från motsvarande landslag på herrsidan.

Förutsättningarna sportsligt för båda könen var under lägret precis lika optimala. Samma sak gäller under tävlingssäsong, vilket kanske inte är så märkligt när åkarna delar tävlingsagenda och både herr- och damsidan i världscupen bidrar starkt till intäkterna.

Även ersättningarna till kvinnor respektive män är desamma för Svenska skidlandslaget, när det kommer till åkarstöd och bonusar. Samma sak gäller prispengarna från Fis (Internationella skidförbundet) i världscupen. Prispengar infördes från säsongen 1992/1993. Just längdåkningen startade tidigt ett internationellt genusarbete och damer och herrar får samma summor. Även i de fall herrarna åker längre distanser än kvinnorna är pallplatserna lika mycket värda.

För de framgångsrika svenska damstjärnorna är det en verklighet som de är fostrade i, men uppskattar.

– I och med att det är den sporten som jag har bedrivit på landslagsnivå så är det naturligt för mig, säger Stina Nilsson.

– Både prispengar från Fis och ersättningar i landslaget är lika för damer och herrar. Jag blir väldigt tacksam över att det inte är något som vi behöver driva inom längdåkning. Det känns orättvist i andra idrotter, säger Charlotte Kalla.

Hon är medveten om att andra framgångsrika kvinnliga utövare inom svensk idrott inte har det lika bra förspänt.

Flera av de färgstarka profilerna i svenska damlandslaget i fotboll har gjort sina röster hörda i en ständigt pågående debatt om villkor som inte är jämställda. Landslaget befinner sig just nu i Helsingborg och ikväll väntar en vänskapslandskamp mot Norge som ett led i förberedelserna inför VM nästa år. Men vägen till mästerskapet har kantats av stora diskussioner.

Fifa vill öppna plånboken

De svenska spelarna deltog i landslagets verksamhet under 2017 utan avtal, men kom efter hot om bojkott inför Fotbollsgalan under hösten fram till ett avtal som båda parter (Svenska fotbollförbundet och spelarna) uppges vara nöjda med och som gällde retroaktivt.

Men även om förutsättningarna på nationell nivå är goda har kampen mot de internationella förbunden Uefa men främst Fifa varit i fokus.

Inför herr-VM i somras uppmärksammades bland annat att en herrklubb som har en spelare representerad skulle få en daglig ersättning på 72 000 kronor. Samma ersättning för klubbar vars damspelare varit på VM har tidigare varit noll kronor från Fifa. 

Det finns fler påtagliga ekonomiska skillnader. Spelare som Caroline Seger, Kosovare Asllani, Hedvig Lindahl och Nilla Fisher har drivit debatten som också bubblat på andra håll som inom dansk, norsk och finländsk fotboll.

Uppmaningarna har delvis fått gehör från Fifa, som är beredd att öppna plånboken, men kampen fortsätter.

Och nu får de svenska profilerna stöd från en av Sveriges absolut mest uppskattade idrottskvinnor, Charlotte Kalla.

– De är viktiga. Att de orkar ta fajten. Det kanske inte är så att de under deras karriär kommer att känna av det så mycket. Men framförallt är det stort av dom att de orkar stå upp i debatten för framtida stjärnor, säger hon och konstaterar att uppladdningen inför VM-kvalet i höst (Sverige löste biljetten) måste varit svår:

– Just att inte kunna få fokusera på det sportsliga som de säkert brinner allra mest för måste vara svårt, säger hon.

Stina Nilsson vill inte ge sig in i den enskilda debatten kring skillnaderna mellan skidsporten och fotboll men slår fast:

– Första gången jag hörde att tjejer i andra idrotter blev annorlunda betalda var det utanför min norm. Det tycker jag är jättetråkigt. Jag tycker att det ska vara på lika villkor när man idrottar, säger Stina Nilsson.