Laddar med pasta och köttfärssås

17-årig OS-debutant söker trygghet i beprövade rutiner

Uppdaterad 2018-02-21 | Publicerad 2018-02-20

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

GANGNEUNG. Kan man dämpa nervositeten inför en OS-debut med pasta och köttfärssås?

Isprinsessan Anita Östlund ska åtminstone göra ett försök.

– Jag har rutiner som jag följer oavsett tävling, säger 17-åringen.

I seniorsammanhang gjorde hon mästerskapsdebut så sent som i januari. Det var då konståkaren Anita Östlund åkte till Moskva som ett framtidsnamn och inledde EM som om hon vore etablerad i världseliten.

Ett par veckor före sin 17-årsdag satte hon personligt rekord i kortprogrammet, vilket räckte till en sensationell sjätteplats. Två dagar senare satt hon med stora stjärnbländade ögon i den sista startgruppen och väntade på sin tur i friprogrammet.

Att hon ramlade på isen och rasade till 17:e plats i resultatlistorna kan ses som en naturlig reaktion av det.

– Det var jätteroligt att jag kunde hamna på topp 6, men det kom som en chock. Jag kanske inte var helt förberedd inför det långa programmet, men det var en bra lärdom. När jag kom hem visste jag vad jag skulle träna på, att försöka få stabilare hopp och se till att jag klarar dem i alla situationer.

Så du är coolare nu?

– Precis.

Allt är nytt i OS

När isprinsessan från Gråbo och Landvetter säger så där sitter hon i en presskonferenssal i anslutning till OS-byn. Framför henne sitter sju-åtta reportrar som riktar sina diktafoner mot tjejen som kallas svensk konståknings framtid.

Det märks att Anita Östlund inte känner sig helt bekväm med situationen, och förmodligen var det likadant när hon mötte hans majestät konungen under lunchen.

En uppenbar förkylning får hennes näsa att rinna, nervositeten framkallar ett fnitter så som nervösa 17-åringar fnittrar.

– Det känns jättestort att vara här, helt fantastiskt. Jag har sett det mesta i OS-byn och träningen har gått väldigt bra. Det vore underbart att sätta allt här, säger Anita Östlund, som intar rinken i Gangneung isarena vid tvåtiden natten till onsdag, svensk tid.

Ökad svårighetsgrad

I friprogrammet har hon ökat svårighetsgraden och ersatt toeloop med ögel men på träningarna har hoppen suttit ändå.

– Ja, de har suttit väldigt bra, säger Anita och snörvlar.

Är du förkyld?

– Lite grand. Jag är lite jetlaggad och det är torr luft, men det blir nog bra inför tävlingen. Det är de vanliga symtomen. Snuvig och ont i halsen men ingen feber. Jag försöker koppla bort det och på träningarna har det gått bra.

Vad har du satt upp för mål?

– Jag har inget specifikt resultatmål. Det handlar mest om att jag vill åka så bra jag kan och sätta det jag har i mitt program. Sedan får vi se hur långt jag kommer med tanke på att det är mitt första OS.

Du är den enda svenska senioren som hanterar trippel-trippelhopp. Vad är det som gör dig unik?

– Hopp har alltid varit min starka sida. Det har jag haft med mig sedan jag var 12-13 år och sedan dess har det bara flutit på.

Trippel-trippelhopp är en förutsättning för att kunna hävda sig i dagens konståkning, va?

– Ja, med tanke på konkurrensen är det viktigt att ha det i sitt program. Det blir tuffare och tuffare för varje år.

Många idrottare är skrockfulla. Tillhör du den skaran?

– Jag har rutiner som jag följer oavsett tävling. Som att sätta på höger skridsko före den vänstra, att sätta på den vänstra strumpan före den högra.... Det är en massa smågrejer som får mig att känna mig lugn. Ja, jag försöker äta samma mat, pasta och köttfärssås, före en tävling. Jag hoppas jag kan hitta det här.

Har du någon maskot?

– Innan jag åkte fick jag av ett gäng tjejer en liten björn som jag har med mig. Vi har ju Team Surprise (synkroniserad konståkning) i Landvetter och tjejerna där försöker alltid stötta mig. Det var av dem jag fick den. Jag vet att många kommer titta.

Men dina föräldrar vågar inte...

– Nej, de blir för nervösa och kollar aldrig. De tittar på allt i efterhand.

Vem vinner tävlingen?

– Det är svårt att säga. Det är mycket dagsformen som avgör, men det är stora förhoppningar på ryssar, amerikaner och japaner. Det blir väl någon av dem.

Kan du se Medvedeva förlora igen, så här tätt inpå EM?

– Det är inget jag har tänkt på. Alla är i bra form och jag har mycket fokus på mig själv.

Tillbaka i toppen

Den svenska supertalangen nämner inga namn men håll ögonen på Jevgenija Medvedeva, Alina Zagitova, Carolina Kostner, Maria Sotskova och Nicole Rajicova.

När EM avgjordes för en dryg månad sedan ingick de i samma startgrupp som en viss Anita Östlund.


LÄS MER: OS TV-tider onsdag 21 februari
LÄS MER: OS 2018: Alla dagar, alla grenar
LÄS MER: Medaljligan i OS 2018
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren