Södergren: ”Känns som det fuskas på bred front”

Uppdaterad 2017-03-02 | Publicerad 2017-02-27

LAHTIS. Det skriks högt i Lahtis.

De ryska åkarnas framgångar eldar på debatten om dopning, Marit Björgens tack till sin avstängda väninna Therese Johaug väcker uppmärksamhet, Sverige-Norge-fajten inleddes med en rejäl astmaduell.

Sportbladet bad en landslagsveteran landa tonläget och peka ut riktningen för längdsporten.

– Hela den ryska dopningen som avslöjats är tragisk, men jag tycker längdåkningen är på väg åt rätt håll, säger Anders Södergren.

Veckorna inför OS 2010 satt Anders Södergren ner med Sportbladet. Ämnet var dopning.

Han var den ende svenska åkaren som svarat att han inte trodde att han enbart skulle möta rena åkare i OS.

Under samtalet tog han upp Jevgenij Dementievs namn. Den då EPO-avstängda ryska åkaren, som vann OS-guld 2006, hade varit med på ett landslagsläger, vilket irriterade svensken.

I lördags dök namnet upp igen.

Det var guldmedaljören i skiathlon Sergej Ustiugov som tackade sin skidkompis för råden inför segern. Den före detta avstängda ryska åkaren har lämnat avstängningen bakom sig och har bara den här vintern kört flera lopp i världscupen.

Den nyblivna världsmästaren ville dock inte avslöja vilka råd.

– Det är en hemlighet mellan mig och Jevgenij. Men det var ett väldigt viktigt meddelande. Jag måste tacka honom, säger han.

Ryskan: ”Jag är ren”

Uttalandet väckte rubriker och funderingar.

Precis som varje rysk framgång har gjort hittills i Lahtis.

Dessutom tog en av de sex dopningsavstängda åkarna, Aleksej Petuchov, över uppmärksamheten i samband med åkarna möte med presidenterna från Fis (Internationella skidförbundet) och IOK (Internationella olympiska kommittén) i onsdags.

Och i går efter silvret i lagsprint fick den före detta EPO-avstängda ryskan Natalia Matvejeva stå till svars för Petter Northugs utspel i Expressen om att fuskare inte hör hemma på mästerskapet.

– Jag vet en sak och det är att jag är ren. Petter är en väldigt bra utövare, men han borde bli lite artigare, sa Matvejeva.

Men ryssarna är inte ensamma om att ställas mot väggen, finska bronslagets Sami Jauhojärvi fick uttala sig om den norska astmadebatten och samtidigt svara på om han använde mediciner och finska landslagets nya andningsmaskin.

Anders Södergren, en gedigen svensk landslagsåkare under många år med sju mästerskapsmedaljer, har precis kommit hem från Lahtis när Sportbladet når honom. Han ska tillbaka senare i veckan, i sin roll som sponsorkontakt på Svenska skidförbundet.

– Det har varit spännande lopp. Det är inte självklart vem som vinner, säger han.

Pajkastning mellan Sverige-Norge

Hur tänker du kring Sergej Ustiugovs framfart, två guld och ett silver, och snacket som blir?

– Jag tror inte att Ustiugov är dopad, men det är tråkigt han får den stämpeln. Fast det ligger någonstans där i bakhuvudet, det tar bort lite av glädjen. Man blir inte lika imponerad som annars.

– För vi har den ryska skandalen efter McLaren-rapporten, de måste ha något som gör att de kan stänga av dem så länge. Det som är frustrerande är att man inte får veta, man vill ha korten på bordet. Det är tragiskt allt med den ryska dopningen, inte bara inom skidåkning. Det känns som att det fuskas på bred front och de har ett jobb där för att återfå förtroendet.

Anders Södergren, 39, har också tagit del av den astmadebatt som haglat, inte minst mellan Norge och Sverige.

– Det är en soppa det också. Framförallt har det skötts väldigt dåligt i media. Från norsk sida. Man har haft lite pajkastning mellan Sverige-Norge och fokuserat på fel saker. Det är en gråzon tycker jag att ge medicin till friska personer.

”Inte lika grova dopningsfall”

De säger att det handlar om åkare med symptom, men inte astmadiagnos?

– De säger ju själva att de är friska, åkarna....

Han påpekar dock att den ska inte blandas ihop med dopningsskandalen.

– Det vill jag verkligen påpeka. Det är tråkigt att det likställs, säger han.

Efter segern i skiathlon i lördags berättade Marit Björgen att hon ville dela medaljen med Therese Johaug, som är avstängd för bruk av den anabola steroiden clostebol som hon fått i sig efter att läkaren rekommenderat henne och hon inte varit aktsam nog.

Utspelet väckte kritik mot Marit Björgen, inte minst från svensk media.

– Alla som känner Marit vet vilka värderingar hon har och vilken omsorg hon visar. Hennes uttalande var ett exempel på det. Det har inget med brist på respekt för antidopning och Wada-koden att göra, säger Norges skidförbunds kommunikationschef Espen Graff.

Anders Södergren har inte följt med i alla turer, men återvänder med hopp om fokus på tävlingar och lite svenska framgångar.

Finns det hopp för längdåkningen som befinner sig i en förtroendekris?

– Absolut det gör det! De som fuskar åker dit ändå. De flesta har de koll på samtidigt och vi har inte lika grova dopningsfall som tidigare. De rensar i leden bakåt och det bra.