Svensk premiärkross efter drömstart

Uppdaterad 2022-03-24 | Publicerad 2022-03-23

Tilda Ström gjorde fyra av Sveriges mål i VM-premiären mot Finland. Arkivbild.

Sveriges bandydamer behövde inte vänta länge på att måljubla i VM.

Redan 56 sekunder in i VM-premiären rasslade nätet, och till slut blev det svensk seger mot Finland med förkrossande 11–2.

Damernas bandy-VM skulle egentligen ha arrangerats i Stockholm i januari. Men huvudstaden avsade sig arrangemanget med hänvisning till pandemiläget, och efter ett antal turer hamnade VM i stället i Växjö, två månader senare.

Lägg därtill att Sveriges normalt svåraste motståndare, Ryssland, saknas på grund av kriget i Ukraina, och det står klart att det är ett ovanligt mästerskap som precis dragit i gång.

Snabbt 1–0

Sportsligt inledde Sverige i alla fall på bästa sätt. Finland är en tänkbar finalmotståndare för den blågula guldfavoriten, men i premiären hade finländskorna inte mycket att sätta emot.

Sverige skakade fram en hörna i sitt första anfall, och på den stänkte Matilda Svenler in 1–0 redan efter 56 sekunder. Finland kvitterade visserligen genom Joanna Nykänen, men sedan kom ett par minuter som avgjorde matchen till Sveriges fördel: Tilda Ström rullade in 2–1 i den 25:e minuten, Moa Friman satte 3–1 i den 27:e och en minut senare satte storasyster Ida Friman 4–1.

Ström fyramålsskytt

Nykänen reducerade på straff strax före pausvilan, men Sverige hade en magisk period även i den andra halvleken.

På mindre än tio minuter, mellan den 67:e och den 76:e minuten, gick Sverige från 4–2 till 9–2 och matchen punkterades därmed definitivt.

Till slut blev det 11–2 till Sverige, efter bland annat fyra mål av Tilda Ström.

Härnäst för svensk del väntar Norge på torsdagen, innan gruppspelet avslutas mot USA på fredag. Semifinalerna spelas på lördag och finalen på söndag.