Trump får kritik av Fifa – för politiska påtryckningar

avSimón Bustamante

1 av 2 | Foto: NICHOLAS KAMM / AFP
Donald Trump.

Donald Trump vill att USA får arrangera fotbolls-VM 2026 – och vill att Fifas medlemsländer röstar för förslaget.

Fifa har gått ut med en varning för politiska påtryckningar – som presidenten struntat i.

– Jag hoppas att länder runt om i världen som vi stöttar kommer att stötta oss, sa presidenten på en presskonferens i Vita huset.

Det hela började, som så många gånger förr, med en tweet från USA:s president Donald Trump – som har siktet inställt på att hans land, tillsammans med Kanada och Mexiko, ska få hålla i fotbolls-VM 2026.

Enligt presidenten ska de tre länderna tillsammans ha lagt ett ”starkt anbud” till fotbollens världsorganisation Fifa, men det är framför allt tweetens andra halva som orsakat rabalder – och rent av kan tolkas som ett förtäckt hot:

”Det vore tråkigt om länder som vi alltid stöttat skulle lobba mot USA:s anbud. Varför ska vi stödja länder som inte stödjer oss (inklusive i FN)?”

Donald Trumps tweet fick Fifa att snabbt gå ut med en varning för politiska påtryckningar:

”Generellt kan vi inte kommentera specifika uttalanden kopplade till budgivningsprocessen. Vi kan endast hänvisa till Fifas regelverk.”

Presidenten gav sig inte

Men Donald Trump valde att strunta i varningen – och upprepade i måndags sin vädjan till världens nationer om att stötta USA:s, Kanadas och Mexikos gemensamma anbud till Fifa.

– Jag hoppas att alla afrikanska länder och länder runt om i världen som vi stöttar kommer att stötta oss i vårt anbud till fotbolls-VM 2026, sa han under en gemensam presskonferens i Vita huset, där Nigerias president Muhammadu Buhari var på besök.

– Vi kommer bevaka det här noga och all hjälp som vi kan få kommer vara uppskattad, fortsatte presidenten.

Den nordamerikanska anbudskommittén är nöjd med presidentens stöd – och säger sig vara redo att ta emot spelare och fans ”världen över till ett enastående fotbolls-VM 2026”.

Enligt de tre nordamerikanska ländernas gemensamma anbud till Fifa är planen att USA arrangerar 60 av världscupens matcher, inklusive alla matcher från och med kvartsfinalen – medan Mexiko och Kanada får dela på resterande 20 matcher.

Många väntas backa Marocko

Vem som nu kommer få stå värd för fotbolls-VM 2026 kommer Fifa att ta beslut om i Moskva den 13 juni – och i nuläget är de nordamerikanska ländernas enda konkurrent Marocko.

Samtidigt som det nordamerikanska anbudet kan stoltsera med stora arenor och stark infrastruktur, väntas Marockos anbud få starkt stöd av Fifas medlemsländer i Afrika och Mellanöstern. Även Frankrike och Ryssland väntas backa Marocko till att få stå värd för fotbolls-VM 2026.

Enligt uppgifter till Guardian kan även Spanien, Portugal och Belgien komma att lägga sin röst på det nordafrikanska landet. Skulle Marocko vinna blir det andra gången som ett afrikanskt land får stå värd för fotbolls-VM, efter Sydafrika 2010.

Senast USA var värd för fotbolls-VM var 1994.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fifa

Marocko