”Lockelsen att dopa sig finns hos alla”

Tyske journalisten till Sportbladet: Jag litar inte på någon

Publicerad 2019-02-28

SEEFELD. Kan också svenska och norska åkare vara inblandade i den pågående dopningsskandalen?

Frågan må vara provokativ, men mannen bakom de senaste årens största dopningsavslöjanden utesluter det inte.

– Jag litar inte på någon. Varför skulle jag? säger den tyske journalisten Hajo Seppelt till Sportbladet.

Följ ämnen
Längdskidor

Om VM:s dopningsskandal har en centralfigur så heter han Mark Schmidt och är tysk läkare. Tidigare har han kopplats till dopning inom cykelsporten och misstänks nu ha drivit den internationella dopningsligan från den tyska orten Erfurt.

Om rapporteringen om dopningen har en centralfigur så är han också tysk. Hajo Seppelt är anställd av tv-kanalen ARD och är fokuserad på att avslöja systematiskt fusk inom elitidrotten.

”Många har undervärderat det”

Det var Seppelts inlägg på Twitter under onsdagen som var journalisternas huvudsakliga källa innan österrikisk polis bekräftade att nio personer är gripna, varav fem är skidåkare från Österrike (Max Hauke och Dominik Baldauf), Estland (Andreas Veerpalu och Karel Tammjärv) och Kazakstan (Aleksej Poltoranin).

Sportbladet träffade Hajo Seppelt på plats i VM-staden Seefelt. Han är inte förvånad över polisens tillslag – utan över omvärldens yrvakna reaktion på det misstänkta fusket.

– Det här visar att det finns en stor dopningsproblematik inom längdskidåkningen. Många har undervärderat den allt för länge. Vi rapporterade om blodvärden redan förra året. Folk har kritiserat oss för att inte visa bevis för dopning, vilket är sant, men vi sa heller inte att det var bevis. Vi sa att det väcker allvarliga frågor, säger han.

”Kan vara en större historia”

Vad säger gårdagens händelser om hur längdskidåkningen mår?

– I går bevisades att det här inte bara skedde 2014 eller för längre sedan. Det utövas mitt under VM. Det visar att folk tror att de kan komma undan, för om du gör en blodtransfusion är det inte spårbart.

Är det med säkerhet den metoden som använts?

– Ja, det ser ut så.

Är detta slutet på den här historien?

– Nej, det kan vara början på en större historia. De har funnit mer bevis, men vi vet inte än om någon mer sport är involverad eller inte. Det ska undersökas.

Tror du att det är fler åkare här på VM som är inblandade?

– Jag har ingen aning.

”Borde undersökas mer”

Har du hittat några kopplingar till Sverige eller Norge?

– Nej. Men vi har inte letat efter det heller, så vi vet inte.

Tror du att det finns kopplingar till Sverige och Norge?

– Jag litar inte på någon. Varför skulle jag? Folk verkar tro att sportens moraliska kompass fungerar på ett annat sätt i vissa länder, men problemet är vida spritt och systematiskt. Lockelsen att dopa sig existerar för alla, inte bara för folk från Kazakstan, Estland eller Österrike.

I Skandinavien finns ofta en annan sorts förståelse för dopningsdomar mot ”våra” åkare. Att det i högre grad begår misstag, medan centraleuropéer fuskar. Hur ser du på det?

– Ärligt talat borde sportjournalister undersöka saken mycket mer noggrant i sina länder. Se på bakgrunden, det som sker bakom kulisserna, och inte bara lyssna på åkarnas historier.

Kommer du presentera fler avslöjanden under VM?

– Jag kan inte besvara det nu.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019 

Följ ämnen i artikeln