Kroatien till EM-final efter jätterysare

Kroatien har förlorat sex semifinaler i rad.

Nu är man i en stor final för första gången på tio år.

Detta efter en oerhörd rysare mot Norge: 29–28 efter två förlängningar.

– Det här är vansinnigt. Jag är så lycklig, säger hjälten Domagoj Duvnjak till Sportbladet.

Fyra sekunder från straffläggning – då satte Zeljko Musa sitt första mål i semifinalen och sköt Kroatien till landets första stora final på tio år.

16573 åskådare (nytt svenskt rekord i handboll) på Tele 2 Arena (med plats för 19 000 under EM) fick se en smått osannolik rysare och fantastisk handbollsmatch till semifinal när Norge och Kroatien möttes.

– Jag vet inte om jag sett en bättre handbollsmatch. Två lag som pressat varandra till det yttersta. De försvarar varje centimeter i båda riktningarna, säger Martin Frändesjö i TV6.

Matchen var jämn från allra första början.

I den tolfte minuten tog Kroatien ledningen för första gången (6–5) i matchen höll sedan greppet om hela halvleken och kunde gå till ledning med 12–10 i paus.

Inhopparen tog två straffar

I början på andra halvlek hade Kroatien chansen att rycka till 16–12 men missade kontringen och Norge kunde gå ifatt till 15–15.

Sedan såg Sander Sagosen (med hjälp av Göran Johannesen) till att Norge kunde hålla jämna steg med kroaterna.

Man hade chansen att ta ett riktigt grepp sista sex minuterna men inhoppande målvakten Matej Asanin räddade två norska straffar och efter att Domagoj Duvnjaks skott blockats i slutsekunden vid 23–23 gick matchen till förlängning (2 x 5 minuter)

Mål med fem sekunder kvar

I den första förlängningsperioden blev det bara två mål, detta genom var sin fullträff av matchens kungar, Duvnjak (åttamål totalt) och Sagosen (tio mål): 24–24.

I den andra perioden hade Norge 26–25 men Duvnjak kunde kvittera på straff i den sista sekunden. Det gav en ny förlängning på 2x5 minuter.

Där fortsatte dramatiken men med en slutkörd Duvnjak på bänken inledningsvis: 28–28 slutade den första femminutaren.

Den sista perioden präglades av offensiva fouler och tekniska fel från tröttkörda spelare.

Först med fem sekunder kvar sköt Kroatiens försvarsspecialist Zeljko Musa sitt första skott i matchen och det gav segermålet 29–28 från linjen.

– Det här är värsta sättet att förlora på, säger Harald Reinkind.

– Drömmen var att ta guld här. Men den krossades idag, säger Kristian Björnsen.

Ett enormt jubel utbröt hos de kroatiska fansen, som dominerade på läktarna.

– Den här matchen kommer att gå till historien. Jag har ingen aning om vad som hände. Norge spelar så bra, men i slutändan har vi en sak: mentaliteten. Vi har sånt fokus. Otroligt, säger Luka Stepančić i TV6.

Kroaterna spelade massor av finaler 2003–10 men sedan dess har en av handbollens stormakter förlorat sex raka semifinaler i OS, VM och EM.

Duvnjak inledde sin landslagskarriär med tre raka finaler 2008–10 innan semifinalförlusterna radades upp.

– Är det sex semifinaler?! Det här är vansinnigt. Jag är så lycklig, säger han till Sportbladet.