Magdalena Forsberg: ”Kändes som kroppen svek mig”

Uppdaterad 2020-03-30 | Publicerad 2020-03-02

Magdalena Forsberg, 52, fick i maj 2018 beskedet att hon hade en tumör på ena njuren.

Skidskyttelegendaren opererades tidigt men fick vänta fram till augusti samma år innan hon fick reda på att den var godartad.

– Det var som att få ett nytt liv, säger Forsberg.

Forsberg sitter i bilen på väg hem till Bergeforsen efter att ha åkt Vasaloppet. Trots att hon har tillbringat en stor del av sitt liv på ett par skidor så var det första gången hon åkte den klassiska tävlingen.

– Det gick jättebra. Jag passar på att göra roliga saker sedan jag har fått den här extrachansen och det är en sak som jag kanske inte hade gjort om jag inte hade varit med om det, säger Magdalena Forsberg.

”Kan inte vara sjuk”

Den extrachans som Forsberg pratar om grundar sig i när hon i maj 2018 fick beskedet att hon hade en tumör på ena njuren.

– Det kändes som att kroppen hade svikit mig lite grann. Samtidigt kände jag mig stark och orkade hur mycket som helst så jag intalade mig själv att jag kan ju inte vara sjuk, det kan inte vare en farlig tumör, säger hon.

När du fick beskedet, vad tänkte du då?

– Ja, vad tänker man? Man blir ju rädd. Man tänker på sina nära och kära och jag tänkte på mina barn, säger hon.

Var rädd under sommaren

Forsberg, som sedan några år tillbaka är ambassadör för Cancerfonden, opererades den 13 juni 2018 men det blev en sommar i ovisshet. Det dröjde ända fram till augusti innan hon fick reda på att tumören var godartad.

– Jag är inte ensam om det. Alla som har varit med om det känner en ovisshet och det var lite därför som jag inte ville berätta det för så många. Jag visste inte vad jag skulle svara när folk frågade. Jag låg ganska lågt med det. Jag försökte peppa mig själv, och jag har en man som var positiv och som var övertygad om att det skulle gå bra. Men det är klart att det var perioder där man var väldigt ledsen, säger hon.

Hon berättar att hon gick och var rädd under sommaren och trodde att hon hade cancer. När beskedet kom om att tumören var godartad var det en stor lättnad som infann sig.

– När jag skulle få beskedet tänkte jag att det absolut bästa scenariot skulle vara att den var elakartad men att den inte hade spridit sig. När de sa att den var godartad var det som att få ett nytt liv. Det var allt man önskade sig. Man har bara en önskan när man är i den situationen, en frisk person har tusen önskningar medan en sjuk person bara har en. Det var en otrolig känsla att man liksom hade turen och jag är väldigt tacksam att få en bonuschans.

”Behöver inte vara elitträning”

I hennes roll som ambassadör för Cancerfonden och i egenskap av före detta elitidrottskvinna förespråkar hon motion i ett sätt att minska risken för cancer.

– Bara vardagsmotion räcker, att man får upp pulsen minst en halvtimme på något sätt under de flesta av livets dagar. Det behöver inte vara elitträning. Det är lite det jag känner att jag står för då jag älskar att träna och hålla igång på något sätt, säger hon.

Följ ämnen i artikeln