”Är en chock – lider med honom”

Drabbade profilerna om Per Elofssons stroke: ”Jobbigt, känslorna kom tillbaka”

avSimon Sjöstrand

Foto: BJÖRN TILLY / © Bildbyrån
Nils Ekman hyllades på Hovet efter att ha återhämtat sig från sin stroke.

Per Elofsson, 41, har drabbats av en stroke.

Nu stöttas han av ishockeyprofilerna Magnus ”Sigge” Svensson och Nisse Ekman som har varit med om samma sak.

– Mina känslor kom tillbaka när jag läste om det, jag lider med honom, säger Svensson.

– Det är jäkligt jobbigt, säger Ekman.

Det var på måndagen som tidigare skidstjärnan Per Elofsson, 41, gick ut på Instagram och berättade att han drabbats av en stroke.

Förstod att något var allvarligt fel och har sen dess knappt kunnat gå på toa själv, än mindre skicka iväg meddelanden”, skrev han bland annat.

Elofsson har inte uttalat sig mer än så, men stödet till 41-åringen har varit enormt.

– Jag hoppas att han kryar på sig snabbt. Man blev ju lite rädd och väldigt förvånad när man fick reda på det, sa förre landslagskollegan Mathias Fredriksson,45, till Sportbladet.

Blev slutet på karriären

Men Per Elofsson är långtifrån ensam om att ha drabbats. 2016 drabbades cirka 26 500 svenskar av stroke enligt Socialstyrelsen och flera idrottsprofiler har råkat ut för den omtumlande livsförändringen.

Ishockeyikonerna Magnus ”Sigge” Svensson, 55, och Nisse Ekman, 42, är några av dem.

”Sigge”, legendar i Leksand och Tre Kronor, drabbades förra sommaren och fördes akut till sjukhus. Där visade det sig vara en stor stroke som krävde hård behandling. Nisse Ekman drabbades 2010. 42-åringen, som har gjort närmare 300 matcher i NHL, svimmade på köksgolvet och fick föras till sjukhus med ambulans. I våras berättade han att han fortfarande lider av men efter hjärnblödningen som blev slutet på hans hockeykarriär.

Båda har läst om vad som hänt Per Elofsson.

”Ledsen för hans skull”

– Jag vet inte hur illa det är, jag har inte pratat med honom själv, men jag hoppas verkligen att det är bra. Jag blev ledsen för hans skull och hans familjs för det är jäkligt jobbigt, säger Nisse Ekman till Sportbladet.

Även ”Sigge” Svensson reagerade starkt på beskedet.

– Det var jävligt tufft. Mina känslor kom tillbaka, det jag var med om. Jag lider med honom, det är en chock för hela kroppen. Det är synd om honom, säger Svensson.

Av respekt för Elofsson vill Nisse Ekman inte uttala sig om vad 41-åringen kan tänkas gå igenom för tillfället.

– Det är oväsentligt i hans fall hur jag mådde och vad jag gjorde och gick igenom eftersom alla fall är olika. Jag tycker inte man ska spekulera innan man vet och förrän han säger något själv. Det är jäkligt tungt. Det är bara att avvakta och se hur det går och förhoppningsvis är det inte så illa, säger Ekman.

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Magnus ”Sigge” Svensson.

”Är en chock”

”Sigge” Svensson:

– Det är en chock i början, man vet inte vad som händer riktigt. Det tar nog ett tag innan han kommer till orda så att säga. Man vet inte hur han har drabbats eller vad han har drabbats av, hur stor den (stroken) är. Alla kan drabbas olika. Jag hade en jäkla tur.

Hur mår du i dag?

– Jag mår skapligt. Det är lite smågrejor, lite i ”tänket” och lite talsvårigheter när jag blir stressad, då får jag inte fram orden. Men jag börjar väl bli skapligt normal, det har gått ett år och det läks ju hela tiden säger de.

Vad tror du att Per går igenom just nu?

– Han försöker nog bara vara. Vara sig själv och inte bry sig om någonting. Bara försöka träna på de saker som han kanske inte klarar av just nu. Det är en jättesvår situation, han är ju ung som fan och det är väldigt jobbigt. Det blir en jäkla smäll, både i huvudet och psykiskt.

Hälsningen: ”Kommer bli bättre”

– Bara han får ta det lugnt, sen när han känner att han vill prata så gör han väl det, men inte nu i början.

”Sigge” Svensson minns tillbaka på de tuffa dagarna i början av juni 2017. Hans stroke slog till från ingenstans och läkarna konstaterade att han ”haft en otrolig tur” med tanke på hur kraftfull stroken var.

– Jag kunde inte röra mig från början, det var totalt noll på allting. Men sen gick det fort att få tillbaka rörelser och allt. Det är viktigt att man har någon som verkligen stöttar en så att man kan röra på sig. Det är viktigt, och att man får lugn och ro, säger 55-åringen.

Har du någon hälsning till Per?

– Kämpa på och ta dagen som den kommer, det kommer bli bättre.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ishockey

Stroke