Så ska Therese Johaug skyddas under premiärhelgen

avMalin Wahlberg

RUKA. Ett massivt medieuppbåd väntas möta Therese Johaug när hon landar i finska Ruka. 

Den norska landslagsledningen är förberedda och kommer att göra allt för att skydda stjärnan.

– Vi följer med och har extra fokus på henne, det måste vi, säger tränaren Ole Morten Iversen. 

Therese Johaug har varit borta från världscupen i två och ett halvt år efter dopningsavstängningen. Men nu är den norska stjärnan tillbaka. 

Och allt fokus är på Johaug inför världscuppremiären i finska Ruka. Det snackas om arga finska fans som kan komma att bua ut stjärnan och ett massivt mediauppbåd som kommer att följa varje steg hon tar. 

– Det är helt sinnessjukt det intresset och fokuset som är på henne. Jag ska inte säga att jag tycker synd om henne, men det är lite speciellt nu i starten, från i somras med första rullskidloppet, första mediaträffen och det dödsfallet som har varit här i hös till nationella öppningen och att nu komma hit. När hon är klar med helgen här tror jag att det kommer att vara lite lättare att hålla fokus på det som kommer framöver, säger norske damtränaren Ole Morten Iversen och fortsätter: 

– Men hon har varit otroligt duktig på att förberedda sig och hon vet vad hon kan möta. Det verkar nästan som att hon är glad över att ta sig igenom det.

”Inga bodyguards”

Sportbladet pratade med flera finska fans under fredagen och de flesta välkomnar Therese Johaug. Ole Morten Iversen hoppas också att stjärnan slipper burop och annan negativ uppmärksamhet nder premiärhelgen.

– Jag hoppas verkligen inte att det blir något sådant. Om hon inte blir mottagen med öppna armar förstår jag ingenting. Då är det folk som inte har gjort sin läxa. 

Kommer ni att skydda henne på något sätt? 

– Vi försöker det. Men det är mest media och det är Gro (Eide, mediaansvarig) som får fronta det. Men vi försöker att tänka på vad vi kan göra. Hon verkar så bra förberedd och jag hoppas att hon säger till om hon behöver hjälp med något. Men vi följer med och har extra fokus på henne, det måste vi. Men vi har inga bodyguards eller så.

Johaug, som landar i Ruka vid 13.00 svensk tid, kommer inte att köra lördagens sprint utan gör i stället comeback på söndagens 10 kilometer klassiskt.

Foto: Pedersen, Terje / TT NYHETSBYRÅN
Therese Johaug.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

ARTIKELN HANDLAR OM