Krieger: "De lekte Gud utan att fråga mig"

Publicerad 2015-11-28

I tider av synliggörande av systematisk dopning i Ryssland väljer han att prata, Andreas Krieger.

Under 1980-talet, då som Heidi Kreiger, gick tyskan från att väga 69 kilo till 104 på bara två år.

– På ett sätt så lekte de Gud utan att inkludera eller fråga mig, säger Krieger om DDR-systemet.

Heidi Krieger ställde inga frågor när hennes tränare la en hög med blåa piller tillsammans med de vitaminer hon redan tog varje dag.

Hon invände inte mot att hennes träningspass bara handlade om fler kilon i tyngdlyft istället för att slipa på de tekniska detaljerna i kulstötningen.

Hon gillade att vinna, uppmärksamheten och resorna och stannade på programmet trots att hon ökade 35 kilo i vikt på bara två år.

Heidi Krieger, i dag Andreas, var en gång del av det östtyska dopningsprogrammet "State Plan 14.25" och är i dessa tider, då frågan är ytterst aktualiserad på grund av det som uppdagats i Ryssland, ett levande exempel på vad den systematiska dopningen kan göra med människor.

"Inkluderade inte mig"

– På ett sätt så lekte de Gud utan att inkludera eller fråga mig, säger Andreas i en intervju med den tyska antidopningsbyrån, enligt AP.

Krieger misslyckades med sitt mål att som första kvinna stöta över 23 meter. Istället var EM-guldet 1986 efter en stöt på 21,1 meter höjdpunkten i karriären, som idag har en besk eftersmak.

Den systematiska dopningen gjorde att muskelmassan ökade och kvinnligheten försvann.

Krieger fick konstiga blickar när hon frågade om damtoaletten på flygplatser och hörde folk viska "Hormon-Heidi". Men som ung kvinna i kommunistiska Östtyskland var berömmelsen värdefull. Hon fick resa till Västtyskland, bo på fina hotell och fick en egen lägenhet.

"Var under hot"

– Men jag sattes på plats. De sa att jag var en idrottare som hade min funktion och annars kunde det vara. Jag var helt enkelt under hot, säger Andreas.

Under träningarna lyfte Krieger vikter tills hon inte kunde röra sig. Under en tvåveckorsperiod kunde hon lyfta över 100 ton.

Krieger bearbetar fortfarande det som hände men när tyskan 1995 fick höra om transsexualitet släppte mycket.

– Jag grät av lättnad och chock. Beslutet att leva som Andreas Krieger räddade mitt liv, säger han.

Han berättar att det inte var förrän år 2000 när han vittnade mot det östtyska dopningväldet som han insåg att hans prestationer som Heidi inte var på riktigt.

Följ ämnen i artikeln