Egna forskningen ville ändra tjuvstartsregeln

Publicerad 2022-07-18

EUGENE. Efter att Devon Allen diskats för tjuvstart i VM-finalen på 110 meter häck har kritiken mot tjuvstartsregeln varit massiv.

– Det är en dum och orättvis regel, säger forne storlöparen och BBC-experten Michael Johnson.

Och faktum är att World Athletics själva utförde studier på den mänskliga reaktionstiden redan 2009 och fick rekommendationen att ändra regeln.

Devon Allen skulle ta ett VM-guld på hans egen hemmabana på Hayward Field i ett sista lopp innan han ska försöka ta en platsi NFL.

Men i stället blev han brutalt diskad för tjuvstart.

Det är sensorer i startblocken som registrerar när utövarna skjuter ifrån och regeln säger att om någon reagerar snabbare än en tiondels sekund från skottet går iväg är det en tjuvstart. Snabbare anses nämligen ingen människa kunna reagera.

Devon Allen reagerade efter 0,099 sekunder, alltså en ynka tusendel för snabbt.

Men enligt Devon Allen var det inte fråga om en chansning utan en ren reaktion.

– Jag reagerade för snabbt, jag får reagera långsammare nästa gång, konstaterade han besviket.

En tes som stöds av att Allen hade 0,101 som reaktionstid i semifinalen. Nu får den stenhårda regeln hård kritik.

– För att vara tydlig, Devon Allen rånades på grund av en antik World Athletics-regel. Inte av bandomarna. Funktionärerna kan inte bara ändra sig i ögonblicket och bortse från regeln även om den är dum och orättvis. WA måste ändra regeln! säger Michael Johnson som nu jobbar för BBC.

”Måste akut undersöka”

Och det är inte första gången någon rekommenderar det internationella friidrottsförbundet att ändra en regel. Redan 2009 gjorde finska och japanska forskare, ledda av Paavo V Komi, en studie om just reaktionstiden. Sju finska toppsprinters fick genomgå olika tester och man kom fram till att reaktionstider så snabba som 0.08 är möjliga.

Vi rekommenderar att gränsen sänks från 100 millisekunder till 80 eller 85 millisekunder och att IAAF (nu WA) akut undersöker möjligheten att upptäcka tjuvstarter med hjälp av kinematik så att domarens beslut är taget på den första synliga rörelsen oavsett vilken kroppsdel det rör sig om. Något som skulle vara möjligt med höghastighetskameror”, skriver man sammanfattningen som publicerades av World Athletics själva.

Återstår att se när friidrottsförbundet väljer att följa sina egna rekommendationer.

Följ ämnen i artikeln