Foppa: ”Viktigt för Sverige som land”

Hjältarna på plats inför OS-avgörandet

avAndreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Sverige eller Italien?

I kväll avgörs det vem som får OS 2026.

– Det vore otroligt stort om vi fick det, säger hockeylegendaren Peter Forsberg till Sportbladet.

Idrottens mäktigaste män och kvinnor är på plats vid IOK:s (Internationella olympiska kommitténs) högkvarter i Lausanne, Schweiz.

I kväll ska det avgöras.

Röstningen inleds klockan 16.00 och vid 18.00 ska ordföranden Thomas Bach presentera värdstaden för vinter-OS 2026.

– Jag har en positiv känsla, säger Stefan Holm.

– Magkänslan säger att Sverige får det. Även om jag utåt hela tiden sagt att det är 50-50.

”Otroligt respekterad”

Holm är inte bara OS-medaljör i höjdhopp, han är också en av Sveriges två medlemmar i IOK. Han och Gunilla Lindberg får av förklarliga skäl inte rösta, men de har alla chanser i världen att vara med och påverka.

– Vi har ju direkt tillgång till alla medlemmar. En chans att prata med alla och svara på deras frågor. Framförallt Gunilla är otroligt respekterad inom de här kretsarna. Hon har varit med i IOK i över 20 år och det tror jag definitivt är till vår fördel, säger Holm.

Sverige och Italien ska hålla sina slutpresentationer innan omröstningen drar i gång. Holm tror att mycket kommer avgöras där och då.

– När vi röstade om OS 2022 för fyra år sedan upplevde jag att slutpresentationen var väldigt viktig och gjorde skillnad. Det är trots allt det sista man hör och ser innan man sätter sig och trycker på knappen, säger han.

Tror du många bestämmer sig i ”sista minuten”?

– Mycket möjligt. Man har nog en ganska klar uppfattning, men samtidigt tror jag ändå slutpresentationerna fäller det sista avgörandet.

Foto: Ulf Palm / TT

OS-hjältar på plats

Den svenska delegationen har ett stort team på plats, med kronprinsessan Victoria och prins Daniel samt statsminister Stefan Löfven i spetsen.

Vid sin sida har de en drös kända idrottsprofiler (se faktarutan nedan). En av dem är hockeylegendaren tillika dubbla OS-guldmedaljören Peter Forsberg.

– Man är lite nervös nu, erkänner han när Sportbladet pratar med honom vid 10.30-tiden på måndagen, direkt efter Sveriges tekniska presentation.

– Jag tycker det vore jättekul om Sverige skulle få arrangera OS.

Hur stort vore det?

– Alltså, jag har ju själva spelat i fyra OS och var med och kommenterade i Sydkorea senast, så jag fattar ju hur stort det är. Jag vet inte om man förstår överallt hur bra det skulle kunna vara för Sverige. För mig vore det otroligt stort, säger ”Foppa”.

Publicerad: