Ingen revansch för Sverige i EM-finalreprisen

MALMÖ. Matchen marknadsfördes som ”Revanschen”.

Men det blev det inte för Sverige i EM-finalreprisen.

Blågult förlorade mot Spanien med 29–28 (15–12).

– Det var riktigt dåligt idag, säger Jim Gottfridsson.

Premiärmatchen i den nya träningsturneringen EHF Euro Cup lanserades som ”Revanschen”. Det vill säga att Sverige, hemma i Malmö inför 5554 åskådare, skulle få revansch på Spanien för förlusten i EM-finalen i januari.

Sverige hamnade i underläge tidigt i matchen: 1–4 och 4–8 efter flera tekniska fel och svagt 6–5-spel.

Då började Andreas Palicka stänga igen längst bak med den ena svettiga frilägesräddningen efter den andra.

Lagergren skadad

Tillsammans med en slags andrauppställning (Simon Jeppsson, Linus Arnesson och Linus Persson) tog Palicka tillbaka Sverige in i matchen och i den 25:e minuten var det kvitterat till 10–10. Men då tappade Blågult initiativet igen och i paus stod det 12–15.

Strax före paus tvingades dessutom nyckelspelaren Albin Lagergren kliva av med en (lättare) skada.

Sverige fick en tung start på andra när man inte alls fick tag i spanjorerna bakåt: 12–15 blev 16–21 som blev 17–23 efter 41 minuter och matchen var i praktiken redan avgjord.

Blågult snyggade till siffrorna med några kontringar i slutet. 24–29 blev 28–29 sista fem minuterna när spanjorerna slarvade enormt. Sverige hade faktiskt chansen att kvittera i slutsekunderna men det blev en uddamålsförlust.

Nilssons linjespel imponerade

Det var en hel del som inte stämde i det svenska spelet: försvarsspelet överlag, kantavsluten (inte minst i första) och kontringarna (få fram till matchen var avgjord sedan Spanien oftast gjort mål i sina anfall) för att ta några exempel. De tekniska felen var också för många i perioder.

Individuella plusvarianter? Simon Jeppssons avslutning av första halvlek och Lukas Nilssons inledning av andra halvlek samt Andreas Nilssons linjespel och Hampus Wannes kontringsspel.

Sedan ska man berömma motståndet också. Europamästarna var helt enkelt ett nummer för stort i 55 minuter av den här matchen där Sverige fick klara sig utan skadade Kim Ekdahl Du Rietz, Mattias Zachrisson och Mikael Appelgren, plus Albin Lagergren efter paus.

Österrike på söndag

EHF Euro Cup spelas under EM-kvalveckorna mellan de fyra lag som redan är klara för EM 2020 – värdnationerna Sverige, Norge, och Österrike samt regerande europamästarna Spanien.

Sverige möter Österrike borta på söndag.