Svensk åkare pekas ut: ”Sannolikt varit dopad”

Uppdaterad 2018-02-08 | Publicerad 2018-02-04

I en undersökning av SVT:s ”Uppdrag granskning” pekar experter ut en svensk åkare som misstänkt för dopning på grund av höga blodvärden.

Men onormalt höga blodvärden är inte detsamma som dopning, påpekar Rikard Grip.

– Väldigt viktigt, det kan finnas medicinsk grund till att det är så, säger förbundskaptenen till Sportbladet.

OS i Sotji 2014 överskuggades av en stor dopningsskandal.

I den så kallade McLaren-rapporten anklagades Ryssland för en statsstyrd dopning som resulterade i att flera idrottare portades från OS på livstid och fråntogs sina medaljer och resultat, även om flera av idrottarna har friats från anklagelserna.

Och nu kommer nya uppgifter om ännu en misstänkt dopningsskandal.

”En svensk skidåkare sticker ut”

Med dagar kvar till OS i Sydkorea kommer SVT:s Uppdrag granskning, i samarbete med The Sunday Times, schweiziska magasinet Republik och tyske journalisten Hajo Seppelt, med ett avslöjande där det påstås att över av 50 av längdåkarna som ska tävla i vinterspelen har visat upp misstänkt höga blodvärden.

Granskningen hänvisar till en databas innehållande över 10 000 blodtester från omkring 2 000 längdåkare, där det uppges framgå att en tredjedel av medaljörerna från 2001 och framåt har haft misstänkt höga värden.

Genom ett internationellt samarbete har Uppdrag granskning fått tillgång till blodvärden för den absoluta världseliten på skidor. I den stora databasen sticker en svensk skidåkare ut. Tre experter pekar ut honom som sannolikt dopad”, skriver SVT på sin hemsida.

Något namn framgår inte.

”Helt säker på att det är dopning”

Längdlandslagets chefsläkare, Per Andersson, deltar i programmet och reagerar på den misstänkta svenskens blodvärden.

– Det här är mer än vi brukar se, ja, säger Andersson i Uppdrag granskning.

– Men jag känner mig trygg med att de vi har på OS i Pyeongchang är där på schysta villkor. Jag kan inte kommentera de här siffrorna närmare i och med att jag inte vet vilka individer det gäller. Den tid som jag jobbat med de här åkarna har jag inte haft några som helst skäl att misstänka att det förekommer dopning.

Amerikanske läkaren James Stray-Gundersen, som har jobbat med antidopning i över 30 år och bland annat varit verksam i WADA och Olympiska kommittén, har analyserat blodvärdena åt Uppdrag Granskning.

Han pekar ut den misstänkte svensken.

”Viktigt att påpeka”

– Det finns några enskilda värden här som är extrema och som följs av dramatiska variationer. Så jag skulle säga att det här är i praktiken helt säkert eller det ligger väldigt nära till hands att betrakta detta som sannolik dopning. Jag är praktiskt taget säker på att detta är dopning, säger Stray-Gundersen.

Rikard Grip, förbundskapten för det svenska längdlandslaget, kände inte till uppgifterna som kommit fram.

Han är noga med att påpeka att en åkare med onormalt höga blodvärden inte nödvändigtvis behöver vara dopad.

– Det kan finnas medicinsk grund till att det är så, och det är väldigt viktigt att påpeka, säger Grip till Sportbladet.

OS avgörs 9–25 februari.

Hela programmet sänds i SVT1 och SVT Play på onsdag, 20.00.

Per Andersson

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.