Slasket kan hota svenskstjärnorna

Publicerad 2015-02-20

Eric Frenzel.

Plusgraderna fortsätter att gäcka Falun.

Efter dagens lopp i nordisk kombination är SVT:s experter oroliga inför lördagens skiathlonlopp.

– Nu är det inte riktigt sportsligt rättvist, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

SMHI är orubbliga i sina prognoser. Hela VM ser ut att ramas in av blidväder med mellan 1-3 plusgrader. Redan under sprinten kunde man se hur det påverkade åkarna att åka i den blöta snön. Arrangörerna fick kritik när de inte hade några föråkare i spåren inför herrprologen, vilket flera experter tror kostade ryssen Parfenov ett avancemang.

Ytterligare ett bevis på de nyckfulla förhållandena kom idag under den nordiska kombinationen första lopp. Världscupledaren Eric Frenzel fick till ett jättehopp i backhoppningsmomentet och gick ut som klar ledare i längdåkningen, 21 sekunder före tvåan Yoshito Watabe.

”Får inte betalt”

De flesta trodde han avgjort tävlingen där men ensam i täten var han chanslös att hålla undan för den jagande klungan.

– Hopparna får inte betalt för sin fina hoppning. Det känns inte sportsligt rättvist, konstaterade Anders Blomquist.

Expertkollegan Mathias Fredriksson höll med:

– Det är väldigt löst i dag. Det blir en stor nackdel att gå först, att ta den där vattenfilmen, säger han.

Snön oroar också experterna inför morgondagens skiathlonlopp. Varken Charlotte Kalla eller Marcus Hellner trivs i lösa förhållanden i den klassiska åkningen.

– Rent åktekniskt är Marcus och Charlotte åkare som verkligen behöver fäste. Det som talar för dem är däremot att de som är ännu bättre i klassiskt kan få svårare att gå ifrån, säger Blomquist.

Tvekar om saltning

Nu står arrangörerna inför valet om de ska salta banorna och hoppas att det fryser ihop och klarar hela tävlingsdagen. Men det finns en risk. 

– Det man kan göra är att salta. Jag tror att hade det bara varit ett lopp så hade man saltat. Nu kanske man tvekar för har man för mycket salt så går det inte att binda ihop snön alls och det är över en vecka kvar med tävlingar att tänka på, säger Mathias Fredriksson.