Skrällen: Hanna Öberg tar OS-guld

avAndreas Käck, Anna Rydén, Johan Flinck, Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport Player.

PYEONCHANG/STOCKHOLM.

Här är dagens superskräll.

Hanna Öberg vinner OS-guld i skidskytte.

Efter målgången grät hon hejdlöst med lagkamrater och familj.

– Jag är överväldigad, säger Öberg.

Hanna Öberg har varit stark under hela mästerskapet och inledde 15 kilometer-distansen i skidskyttet på samma vis. 22-åringen från Svensbyn sköt överlägset bäst av alla deltagare. Vid de tre första skjutningarna hade svenskan inte en enda bom.

– Jag är så himla nöjd med min prestation. Har svårt att förstå det. Jag blir imponerad av mig själv, säger hon till Sportbladet.

Öberg satte allt

Och vid den fjärde skjutningen slog Öberg till igen. Svenskan var hur kylig som helst när hon återigen satte samtliga skott. Samtidigt fick en storfavorit som Anastasija Kuzmina två bommar under skjutningen, och kunde inte hämta upp trots sedvanligt snabb snabb åkning.

– Hanna har bara tappat tre sekunder på Kuzmina i åkningen. Hon är snabb på sina skidor, säger experten Carl Johan Bergman och fortsätter:

– Det här är fantastiskt att se på.

1 av 11

Grät hejdlöst

Öberg åkte in i mål med en ledning på hela 24 sekunder. Efter målgången grät hon hejdlöst i den nervösa väntan på de andra åkarna. Lagkamraten Mona Brorsson kom fram och kramade om henne innerligt. Sen stod hela laget och grät tillsammans efter guldet.

– Det är så himla fint att de är glada för min skull. Det hade lika gärna kunna ha varit någon av dem som vann. Jag är jätteglad. Jag tror inte att jag fattat det. Jag är överväldigad, säger Öberg.

”Det är mäktigt att se”

Ingen annan kunde hänga på svenskan som därmed vann OS-guldet. Sveriges tredje guld i mästerskapet.

– Att kunna göra det här betyder jättemycket. Och att Jesper (Nelin, pojkvän och skidskytt) är här, mamma och pappa – de som betyder mest – betyder jättemycket, säger hon till Sportbladet.

Anastasija Kuzmina, Slovakien, tog silvret och tyskan Laura Dahlmeier knep bronset.

– Det är helt otroligt att ingen var bättre än mig i dag, skrattar Öberg.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM