Efter debatten: Stort astmamöte under VM

Uppdaterad 2017-03-02 | Publicerad 2017-02-26

LAHTIS. Astmadebatten har präglat och polariserat skidvärlden.

Under måndagen kommer läkare från alla stora skidnationer att träffas i ett stort möte för att diskutera astmarapporten, nebulisatorer, andningsmaskiner och etik.

– Jag är självklart intresserad av om det finns saker som vi inte känner till, säger svenske landslagsläkaren Per Andersson.

Svenske landslagsläkaren Per Andersson.

Ända sedan Martin Johnsrud Sundby stängdes av för dopningsbrott för sin felaktiga astmaanvändning i somras har diskussionen kring hur man medicinerar och vilka som bör medicineras med astmamedicin rasat. Och när astmargranskningen av norska landslaget damp ner strax före VM vidgades klyftan ytterligare mellan det norska och svenska lägret.

– Det gör mig upprörd. Väldigt upprörd. Det är oerhört provocerande, sa Per ”Pliggen” Andersson i en intervju med Expressen inför VM efter att Sverige fått kritik för att man inte använder de omdiskuterade nebulisatorerna.

Då sa han också att han tänkte sluta diskutera astmafrågan under pågående mästerskap.

Men så blir det inte.

”Kommer dit förutsättningslöst”

I stället samlas nu alla landslagsläkare på plats i Lahtis för att diskutera frågan vidare.

– Jag kommer dit förutsättningslöst för att se vad diskussionen hamnar. Det är intressant att få träffa kollegorna, säger Per Andersson.

Inbjudan kommer från det finska landslaget som själv har hamnat i fokus för en ny andningsmaskin som användes inför säsongen. Maskinen, som inte har någon vetenskaplig förankring, ska enligt tillverkaren träna andningsmuskulaturen genom att man andas in och blåser ut vattenånga och saltvatten.

– Det är sådana saker som vi sannolikt kommer att ta upp. Se vad vi har för olika strategier för att hjälpa åkarna, säger Andersson.

Men även om maskinen ifråga inte innehåller några mediciner så kommer Sverige inte börja använda den om finska läkarna vittnar om nöjda åkare och goda resultat.

Vill se bevis

– En viktigt princip är att det finns evidens för behandlingen, för att den gör nytta. Jag ser fram emot att man kan visa oss det. Sen handlar det om den etiska dimensionen, hur långt ska vi gå i behandlingen av våra åkare?

Men här pratar vi inte om några mediciner, kan det inte bara vara värt att testa om den nu får goda vitsord?

– Nej det kan jag inte hålla med om. Det är inte som att valla skidor. Det handlar om individers hälsa och vad för effekter det här kan få långsiktigt, det är sådan frågor vi måste ställa oss.

– Jag måste se våra åkare i ögonen när de är över 50 år. Jag ställer mig ofta frågan om den här behandlingen nu kan få några medicinska risker i ett långt perspektiv. 

Kritiker ska föreläsa

En av de som kritiserat hållningen att förvägra åkare saltvatten i andningsmaskiner, likt den finska eller nebulisatorer, av etiska skäll är Kjell Larsson, professor i lungmedicin och del i granskningen av det norska användandet av astmamedicin.

Han menar att ”harmlösa huskurer inte bör förvägras” åkare med luftvägsproblem.

I morgon ska han föreläsa för hela den samlade kåren av landslagsläkare. Per Andersson ser fram emot mötet, men står i nuläget fast vid den ”svenska modellen”.

– Den gäller tillsvidare, just nu har inte vi någon anledning att ändra på den.

Andningsmaskin som det finländska landslaget använde inför säsongen.