”Ryssarna bryter ner elitserien”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-25

Nyblivna tränaren Jonas Claesson till attack

Vetlanda storsatsar med en världsmästare, en landslagsman och pampiga planer på en inomhushall.

Men största nyförvärvet är en komplett nybörjare.

Målkungen Jonas Claesson återvänder till elitserien som tränare och sportchef – men det är till en liga som har förändrats av de ryska miljonerna.

Tio minuter in i mötet med Örebro byts 16-årige Jonas Claesson in. Det är januari 1987, molnfritt och bitande kallt när han tar sina första allsvenska skär mot målet. Patrik Johansson slår en perfekt genomskärare, Jonas tar emot i farten och chippar enkelt in 1–0 över den utrusande målvakten. Det första av 771 mål i högstaligan tar fem sekunder att göra, men är långt ifrån vackert.

– Nej, men det är nog det enda målet jag kommer ihåg. Jag kan lätt måla upp det i sanden på Tjustkulle, säger Jonas.

I dag rusar inte bandymålvakter längre och Jonas Claesson, 37, har slutat göra mål – men han tar fortfarande emot passningar av Patrik Johansson, 44.

”Alltid en risk”

För när ”Putte” lämnade över tränarrollen i Vetlanda i våras högg Jonas direkt.

Du har redan legendarstatus, har du inte allt att förlora på att träna ett lag?

– Jo, ett steg ut i det fria är alltid en risk. Men jag är inte det minsta rädd, det värsta som hända är att det går åt helvete – och det har det gjort förr.

Claesson är förutom tränare också sportchef – och årets värvningar står ut i en allt mindre spännande svensk silly season: Jonas Persson är en ypperlig målvakt, Fredrik Rinaldo var länge proffs i Ryssland och Marcus Bergwall har i tio år varit en av Sveriges bästa backar. De lyfter Vetlanda till ledare i värvningsmatchen, men enligt Claesson överskuggas allt av en övergång.

– Alla klubbar utom Sandviken jublade när Patrik Nilsson stack till Ryssland. Hundra baljor, fyra i snitt, det slipper vi nu.

I samma andetag svänger han. För Patrik Nilsson är inte den enda profilen som lämnat elitserien för att fylla plånboken

i Ryssland. För tio år sedan spelade finska och ryska superstars här, nu bor inte ens de bästa svenskarna kvar.

– Bandyn har varit förskonad från ”problemet” Ryssland. Förr kunde du skriva ett två- tre- fyraårs-kontrakt med spelarna och veta att du hade en stomme för flera år. I dag skiter ryska klubbar i om svenskarna har kontrakt, de löser bara ut dem. Ändå var hysterin större för två år sedan, då åkte de hit med en påse pengar och köpte alla de kom i kontakt med.

”Kan bli av med fem”

Vad blir följden?

– Möjligheten att bli proffs och tjäna bra pengar i Ryssland är en morot för spelare i fjorton- femtonårs-åldern när de ska välja idrott att satsa på. Därför kommer det krylla av talanger i svensk bandy om några år. Men kortsiktigt bryter det ner elitserien, vi lider av att de bästa inte spelar här. Du kan bli av med fem spelare till Ryssland nästa år.

Så just nu förlorar svenska klubbar medan spelarna vinner?

– Hm ... det har blivit spelarnas marknad. När de bästa spelarna försvinner frigör de kapital. Då gör klubbarna inte det mest genomtänkta varje gång, utan handlar kortsiktigt för att fylla luckan.

Så i dagens elitserie finns mer pengar än klassspelare?

– Jag har aldrig tänkt på din vridning. Men ja. Så är det.

Följ ämnen i artikeln