Beviset: Därför ska stjärnorna åka touren

Det finns inga sportsliga skäl att avstå Tour de ski.

Jag ska förklara, jag ska visa siffror, jag ska släppa fram en disputerad forskare inom atmosfärskemi, men ta in slutsatsen först.

Det finns inga sportsliga skäl att avstå Tour de ski.

När världscupens viktigaste tävling avgjordes fanns ingen av Sveriges tio bästa damer med på startlinjen. Therese Johaug och Emil Iversen saknades också, precis som ett par av deras landsmän, men ingen toppnation var lika frånvarande som vi.

Det är svårt att förklara utan att nämna Charlotte Kalla.

Hennes breda genombrott kom i Alpe Cermis 2008, då 20-åringen ryckte i från Virpi Kuitunen och vann den andra upplagan av skidcirkusen. Sedan dess har hon klättrat upp för slalombacken fem gånger till men funnit att kroppen presterar bättre på mästerskapen om hon avstår.

Tio av tio – det är inte klokt

Prisskåpet visar att hon gjort rätt. Före OS-gulden 2010, 2014 och 2018 skippade Kalla touren, likaså inför hemma-VM i Falun (fyra medaljer), men inte inför VM 2013 (inga guld och en trött sjundeplats på 10 kilometer fritt).

Att klandra vår största stjärna på den punkten är lika korttänkt som att såga Johan Olsson för att han isolerade sig i månader före femmilstriumfen på VM 2013.

Ändå är jag övertygad om att Charlotte Kallas säsongsupplägg signalerar till yngre åkare att touren är en riskfaktor. Alla satsar de mot VM och OS, därför räcker det inte att loppen i Centraleuropa är späckade med poäng och prispengar.

Ebba, Kalla och Johaug nobbade touren

Tio av tio avstod klättringen. Det är logiskt på något plan men ändå inte klokt.

De senaste veckorna har skidvärlden debatterat varför profilerna avstår världscupens höjdpunkt och hur de ska lockas tillbaka. Den gängse förklaringen tycks lyda att touren sliter ut dig, att den kostar placeringar framöver, men att du ändå kan behöva ställa upp för din idrotts skull.

Men vad vet vi om premissen? Stämmer den ens?

En hårsmån från galenskap

I ett ytligt försök att besvara det skrev jag häromdagen att ingen av de tre främsta damerna i Tour de ski förra vintern (Heidi Weng, Ingvild Flugstad Östberg eller Jessica Diggins) tog individuell medalj på OS två månader senare. Det var ett nålstick, ett exempel, men knappast något statistiskt pålitligt material.

Mig veterligen finns bara en person som kan få fram det underlaget. Dr Magnus Joelsson är disputerad forskare inom atmosfärskemi och brinnande skidfantast. På sin hemsida publicerar han med ojämna mellanrum detaljerade diagram som visar ”snittålder för stafettlag för olika skillnader i placering jämfört med vad som kan förväntas” eller ”låddiagram över Anna Haags placeringar i Davos minus Kallas genomsnittliga placering för intervallstartslopp, teknik och säsong”.

De färgglada modellerna är en hårsmån från att vara verk av en galning. De är fullständigt briljanta.

Fler medaljer för touråkare

Jag kontaktade Dr Magnus Joelsson med en önskan att undersöka tourens påverkan på mästerskapsresultaten och fick tillbaka en imponerande allsidig modell – som ändå går att begripa utan tresiffriga högskolepoäng.

På varje mästerskap sedan tourens födelse 2006 har han tagit ut de tio bästa åkarna som fullföljde respektive avstod Alpe Cermis. När han ställde de grupperna mot varandra i mästerskapet samma vinter framträdde följande resultat:

Båda grupperna kom i snitt på plats 13 i de individuella loppen.

De som åkte touren kom i snitt åtta som bäst på VM eller OS. De som inte fullföljde kom tia.

De som åkte touren tog 86 medaljer. De som inte åkte tog 71.

Sammanställningen säger inget om enskilda åkares optimala uppladdning, varje kropp är unik, men den smular sönder idén om touren som ett allvarligt riskmoment för de aktiva. Trots att den avslutas bara sex–sju veckor före VM finns inget stöd för att Johannes Hösflot Kläbo, Ingvild Flugstad Östberg eller för den delen Calle Halfvarsson skulle ha sämre chans i Seefeld för att de just har tömt sina kroppar i klättringen.

Kan rädda en krisande idrott

Kvar finns då fördelarna.

Pengarna, poängen, berömmelsen, sponsorerna och chansen för svenska damer att bli den första att vinna totala världscupen. Och den lilla, lilla detaljen att Tour de ski är den bärande tävlingen för hela världscupen. Att just du, om du heter Ebba Andersson eller Emil Iversen, kan bidra till att rädda en lika älskad som krisande vinteridrott.

Det är värt att tänka på.

Skidsnack - Infogram

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.