Stjärnan till sjukhus – misstänker choklad

”Välkommen till min vardag...”

avAndreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT
Annimari Korte.

Annimari Korte, 31, fördes under måndagen till sjukhus.

Hon misstänker att en chokladbit hon åt förra (!) veckan kan ha orsakat en allergisk reaktion.

– Det här händer mig hela tiden, säger den finska friidrottsstjärnan.

Hon lider av en sällsynt åkomma – kronisk inflammation i matstrupen – och måste därför konstant tänka på vad hon stoppar i sig. Tester har visat att Korte är allergisk mot ”all mat utom ris och majs”, vilket förstås komplicerar hennes karriär som elitidrottare.

På måndagen fick hon en allergisk reaktion och tvingades till sjukhus. Anledningen var att en brödbit fastnade i strupen och att Korte fick problem med andningen. Hon misstänker att en chokladbit från förra veckan kan ha varit boven i dramat.

– Jag blev förkyld i fredags och kände mig febrig i lördags. Därför tror jag att det här berodde på att jag åt något olämpligt förra veckan, säger hon till Ilta-Sanomat.

Chokladbiten kan ha innehållit vetestärkelse, vilket Korte är allergisk mot.

”Drabbats ofta”

Det är långt ifrån första gången hon drabbas av den här typen av problem.

”Välkommen till min vardag”, skriver hon på Instagram.

”Senast mina allergibesvär ledde till att mat fastnade i strupen var under VM i Doha (i somras). Det här är något jag har drabbats av flera veckor om året”, fortsätter Korte.

Det finns ett hjälpmedel – kortisonpreparatet Prednisolon.

Problemet är att det är dopningsklassat av Wada.

”Därför får jag inte använda det under pågående tävlingssäsong. Det gör att min strupe svullnar upp och att jag får svårt att svälja maten”, skriver Korte.

Hon har sökt dispens hos Wada, men fått avslag.

”Det är bara tillåtet i akuta fall som dessa. Men det enda jag tänkte på under ambulansfärden var vilket ämne sjukvårdarna skulle ge mig, eftersom det kan vara förbjudet. Livet som idrottare…”.

Klar för OS

Den här gången gick det bra för Annimari Korte. Hon behövde bara spendera en timme på sjukhuset och kunde till och med träna senare samma kväll.

– Men tänk om jag får en allergisk reaktion på en viktig tävlingsdag? Då hade jag behövt ta medicinen för att slippa åka till sjukhus…, säger hon.

Annimari Korte har det finska rekordet på 100 meter häck för damer. Hon sprang på 12,72 vid en tävling i Joensuu i somras och säkrade i och med det en biljett till OS i Tokyo nu i sommar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott