Spelet bakom: Ex-stjärnorna kan avgöra allt

Publicerad 2018-04-14

SOK står redo att välja en ordförande som ska leda organisationen under kampen om att få OS till Sverige.

Men Sportbladets granskning av kampen om ordförandeklubban visar på sprickor mellan sommar- och vinteridrotterna, kritik mot valberedningen, misstro mot huvudkandidatens engagemang – och hur Carolina Klüft och Anna Laurell Nash plötsligt kan bli tungan på vågen för organisationens framtid.

På torsdag nästa vecka ska SOK välja en ny ordförande.

Nuvarande ordföranden Hans Vestberg tog ett jobb på Verizon i USA under sin mandatperiod och den 17 januari meddelade han att han inte kunde lägga tillräckligt mycket tid i Sverige för att kunna jobba med den svenska OS-ansökan till 2026.

Sedan dess har det pågått en process för att vaska fram en ledare av SOK till en av de viktigaste perioderna för organisationen på mycket länge. Alla olympiska specialförbund hade fri rätt att nominera en kandidat och när tiden var ute hade skidförbundet nominerat sin ordförande, Skistar-VD:n Mats Årjes, konståkningsförbundet och skridskoförbundet hade nominerat Katarina Henriksson (nuvarande ledamot i SOK-styrelsen) och nio olika specialförbund lade fram nuvarande vice ordföranden Per Palmström med bakgrund i fäktförbundet.

Men trots ett till synes brett stöd för Palmström så valde valberedningen att presentera Mats Årjes som sin kandidat.

”Lika gärna skita i det”

Per Palmström har berättat att han själv blev förvånad. Och Sportbladet kan berätta att även flera specialförbund är kritiska till valberedningens arbete.

– Antingen har man en valberedning eller så kan man lika gärna ha fri nominering. Den största rollen när man jobbar fram en kandidat som valberedning är att hitta en som de flesta förbunden kan stå bakom, annars kan vi lika gärna skita i en valberedning. Då kan alla bara nominera så har vi en omröstning, säger Stefhan Klang på cykelförbundet som annars tillhör de förbund som inte vill kommunicera vilken kandidat de stöttar.

Mats Årjes, tv, och Per Palmström, th.

Petra Sörling på bordtennisförbundet var med och nominerade Per Palmström och trodde efter samtal med valberedningen att även de var inne på den linjen.

– Jag blev överraskad över deras konklusion, mitt samtal med dem var väldigt positivt.

Även Judoförbundet och dess ordförande Kristiina Pekkola tog emot förslaget med ett förvånat ansikte.

– Det är intressant, när det gäller demokrati handlar det mycket om att lyssna in och det har inte fungerat här, säger hon.

Judoförbundet stöttar Per Palmström trots valberedningens slutsatser, de är rädda för en ny ordförande med för lite tid att lägga på SOK-arbetet.

– Vi behöver ha kontinuitet i styrelsen. Vi behöver inte fler namedroppingkändisar, säger hon och får medhåll från volleybollförbundet.

– Mats är en intressant kandidat, en affärsman till yttersta kanten. Men har han tid?, säger Saffet Eraybar.

Och trots att flera stora förbund, som simning, friidrott och ishockey, väljer att gå på valberedningens förslag kan Sportbladets kartläggning visa att det med en knapp vecka till val är tydlig fördel Per Palmström som har öppet stöd från sexton kandidater kontra Mats Årjes sju.

Inte alls olikt det val 2000 när Stefan Lindeberg valdes med tydliga 23–12 mot valberedningens förslag Carl Eric Stålberg, även han skidförbundets kandidat vid tiden.

Oavsett utgång på valdagen den 19 april kan det bli en svår utgångspunkt om man vill ena SOK i en viktig tid. För även om båda kandidaterna gärna framhäver att de vill jobba tillsammans med alla förbund och för fram vikten av enighet visar Sportbladets kartläggning att konfliktytorna är många.

Vill minska sommarstödet

Den eviga kampen mellan vinter- och sommaridrotterna lever kvar.

– Jag kan konstatera att 19 procent av specialförbunden är vinteridrotter och redan i dag har de fyra av nio platser i styrelsen. Med Mats Årjes skulle det bli majoritet, det tycker jag är fel. Det ska inte spela någon roll egentligen men jag tycker inte man ska utsätta sig för risken, säger Jan Kårström, brottningsförbundets ordförande.

Kan det inte vara viktigt med en ordförande med bra kontakter i vintersportvärlden inför en OS-ansökan 2026?

– Så kan man resonera, samtidigt ska man komma ihåg att Skistar blir en part i målet om det blir förhandlingar med dem.

Risk för jäv menar du?

– Ja, det kan bli en risk, säger Kårström.

På curlingförbundet har man inte tagit ställning i SOK-valet men de har själva Anette Norberg som representant i SOK-styrelsen och tycker snarare att man bör fundera på ett starkare vinterfokus i Sverige, likt vårt västra grannland.

– Jag är för att vi supportar vinteridrotterna. I Norge har man minimalt stöd för sommaridrotterna, de har bestämt att man är ett vinter-OS-land, säger ordförande Michael Marklund.

Både Mats Årjes och Per Palmström har dock stöd från ”båda sidor”. Palmström har dock i Sportbladets rundringning mer framstått som en kandidat för ”de mindre förbunden”.

– Det spelade självklart in, vi sa faktiskt till valberedningen att vi gärna såg att de nominerade från ett av de mindre förbunden. Men det såg man inte speciellt mycket av, säger Bo Palm, bågskytteförbundets ordförande som också tänker rösta på Palmström.

– Vi är rädda att vårt förbund inte ska synas, säger han.

Hur har då kampanjen sett ut bakom kulisserna? Har de förbund som stått i valet och kvalet dränkts i övertalningsförsök och erbjudanden om tjänster och gentjänster från kandidaterna?

Lägger ner sina röster

Inte alls skulle Sportbladets kartläggning visa. Flera förbund berättar att de knappt haft något kontakt med kandidaterna.

– Jag trodde fler skulle höra av sig, säger Mats Carlson på basketbollförbundet.

På karateförbundet, ett av fem nya förbund med röst i de här sammanhangen, kan ett enda samtal faktiskt fällt avgörandet.

– Vi blev uppvaktade av Per själv, det var väldigt trevligt. Han är den enda av kandidaterna som ringt till oss och intresserat sig för vår verksamhet. Det är det bästa man kan göra, säger ordförande Urban Andersson.

För att vinna valet ser man i nuläget ut att behöva 22 röster i den slutna omröstningen. Förutom de 41 förbunden har nämligen också IOK-delegaterna Gunilla Lindberg och Stefan Holm rösträtt precis som SOK:s aktivas kommitté som har två röster.

– Av tradition tänker jag lägga ner min röst, det brukar jag och Gunilla göra, säger Stefan Holm och fortsätter:

– Det har varit tjafs historiskt om att en IOK-delegat har lika mycket makt som exempelvis hela fotbollförbundet – och det förstår jag.

Klüft och Laurell Nash.

Men tidigare idrottsstjärnor kan fortfarande komma att bli avgörande i kampen om ordförandeposten. SOK:s aktivas kommitté har två röster i valet och även om de också historiskt ofta lagt ner sina röster så blir det inte så denna gång.

– Det har vi gjort tidigare men vi känner att när det gäller en så här viktig fråga och vi har två röster så behöver vi ta vårat ansvar. Vi ska fylla en viktig funktion och då vill vi vara engagerade och delaktiga, säger ordförande Anna Lindberg som dock inte vill avslöja vilken kandidat de stöttar.

Carolina Klüft och Anna Laurell Nash kommer representera kommittén på årsmötet och med sina två röster kan de fortfarande bli tungan på vågen för någon av kandidaterna.

– Jag tror det kan bli viktiga röster, det är flera bra kandidater så det blir nog tufft, säger Anna Lindberg.