Tränaren: Måste lära sig leva med sitt handikapp

avKristoffer Bergström

Handbollstränaren ångrar inte valet av boll i pojkmatchen.

Att försöka vinna USM-matchen var viktigare än att hjälpa en motståndare med särskilda behov.

– Vi måste ta alla fördelar vi kan få, säger han.

I helgen förlorade Borlänge HK:s 16-årslag en USM-match efter att deras färgblinde målvakt haft svårt att se bollen. När matchinstruktören föreslog ett bollbyte i halvtid vägrade motståndarnas tränare att hjälpa målvakten.

Sportbladet har pratat med tränaren som betonar att beslutet inte fattades av klubben eller spelarna, utan helt och hållet av honom. Och han ser det inte som osportsligt.

”Han tog ett par bollar”

– Sportsligt och sportsligt... tänk om de har långa spelare och vi korta, ska de inte få sätta dem mot varandra? Så jämför jag det. Vi kände bara att vi hade en chans att vinna och tog den. Vi ska inte bryta mot några regler, inte bete oss osportsligt, men det tycker jag inte att vi har gjort. Han tog ett par bollar, så något måste han ha sett, säger tränaren.

Foto: Privat
Kristoffer Fredin

Pojken förklarar räddningarna med att han chansade och att han spelade så länge för att det var SM och han ville hjälpa laget. Att han inte ville avbryta en viktig match i första taget.

”Ska vi viktanpassa också?”

– Okej. På något sätt måste man lära sig att leva med sitt handikapp. Han räddade bollar också och de hade en målvakt till med, så jag upplever inte att det vi gjorde var fel.

Förbundet anser att ni bryter mot deras värdegrund som säger att handbollen ska vara inkluderande. Vad säger du om det?

– I en vanlig seriematch toppar vi inte och där hade vi kanske bytt boll. Men det var SM och mina grabbar tränar fyra dagar i veckan. Alla har sina handikapp. Tänk om vi haft en jättekort målvakt, skulle vi då får säga att man inte får skjuta i kryssen? Ska vi viktanpassa också?

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll