Svensk Elitfotboll

Klart: Stor satsning på eAllsvenskan

avJacob Larsson

Nu är det klart.

Parallellt med allsvenskan avgörs i år också eAllsvenskan – på tv-spelet Fifa.

– Det är dags att ta e-sporten på allvar, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Det är Dplay och Eurosport som tillsammans med Föreningen Svensk Elitfotboll och Dreamhack under våren gör en storsatsning på den ”digitala allsvenskan”.

Precis som i verkligheten är det flera olika klubbar som gör upp om titeln.

AIK, Djurgårdens IF, Hammarby IF, Örebro SK, Östersunds FK, Gif Sundsvall, Örgryte IS, BK Häcken, Helsingborgs IF, Jönköpings Södra IF, Malmö FF och AFC Eskilstuna kommer alla att ha två till fem professionella Fifa-spelare som representanter för sin klubb.

– Med mindre än ett år kvar tills vi tar över Allsvenskan känns det väldigt kul att vi storsatsar på Dplay med eAllsvenskan och E-Sport som är en av de absolut största växande sporterna i världen i dag, säger Hanif Hosseini, sportchef på Eurosport och Discovery Networks Sweden i ett pressmeddelande.

”En stor möjlighet”

Först genomförs en grundserie om elva möten mellan samtliga lag där de åtta bästa lagen tar sig vidare till slutspelet och den stora finalen som avgörs den 25 maj.

– Vi har en stor möjlighet att göra något bra av det här och samtidigt knyta an e-sporten med den riktiga fotbollen en gång för alla och attrahera nya målgrupper för varandra. Det kommer i slutändan gynna alla, säger Tomas Lyckedal, Chief Strategy Officer på Dreamhack.

Det vinnade laget blir svenska mästare och erhåller en halv miljon kronor plus förbättrar sin ranking i kvalet till eWorld Cup.

ARTIKELN HANDLAR OM