Så förbereds säkerheten inför utsålda Stockholmsderbyt

Säkerhetschefen: ”Måste försöka undvika det”

Publicerad 2018-09-23

En glödande seriefinal och derby på ett utsålt Friends arena.

Då krävs ett än mer omfattande säkerhetsarbete för att undvika våldsamma incidenter.

– Man ska nog se till att uppföra sig och titta på fotbollen och inte leva djävulen, säger Lars Byström, presstalesman vid Stockholmspolisen.

Söndagens derby mellan AIK och Hammarby väntas bli ett av de största som någonsin spelats.

Biljetterna är sedan länge slutsålda och Friends arena, med en kapacitet på 50 000, lär bli knökfullt. Det innebär också ett än mer omfattande säkerhetsarbete för polisen och AIK, som förra året hade ett publiksnitt på omkring 17 800.

Lars Byström, presstalesman vid Stockholmspolisen, är tydlig med vad som gäller vid bengalbränning, som är vanligt förekommande på just Stockholmsderbyn.

”Kostar att tjäna pengar”

– Man ska ha klart för sig att begår man olagligheter, oavsett var, så kommer vi självklart att försöka lagföra personerna, även om det kanske inte sker direkt under matchen. Vi har en hel del filmutrustning så man ska nog se till att uppföra sig och titta på fotbollen och inte leva djävulen, säger Byström.

Idag spelas AIK-Hammarby på Friends arena

AIK:s säkerhetschef Henrik Koch säger att förberedelsearbetet har flutit på som vanligt, med undantaget att det krävs något mer resurser.

– Jag brukar säga att ”det kostar pengar att tjäna pengar”, säger Koch.

– Till säkerhetsanordningen kring klackarna går det åt ungefär lika mycket folk som vanligt, oavsett om det är 30 000 eller 50 000. För de extra 20 000 måste vi ta in extra folk för att hålla servicenivån uppe för alla övriga.

”Tänkt på många scenarion ihop med polisen”

Koch menar att samarbetet med polisen har fungerat väl än så länge. Med i bakhuvudet hos båda parter finns det som nyligen skedde i derbyt mellan Djurgården och Hammarby, då en bengal kastades mot en sittplatsläktare och en fotograf träffades av en stol i huvudet.

– Som i alla andra yrken måste man hänga med och se vad som sker runt om i världen och försöka undvika att något liknande händer på Friends. Just nu känner vi oss tillfreds med de säkerhetsbyggnationer vi har gjort, i det här fallet nät kring båda klackarna, både i sidled och framför, säger Henrik Koch.

– Vi jobbar på samma sätt som Hammarby som var arrangörer i förra matchen. Om bengaler kastas måste vi se till utfallet, om människor blir skadade och så vidare. Vi har tänkt på många scenarion ihop med polisen och fotbollförbundet.

AIK-kaptenen: ”Aldrig varit rädd”

AIK:s lagkapten Henok Goitom ger sin syn på eventuella oroligheter:

– Jag kan säga så här: det är ingen i vårt lag som tänker på något annat än vår gameplan. Vi hade ett möte där vi pratade om vad vi ska göra i vårt spel, vad vi ska akta oss för i Hammarbys spel. Vårt fokus ligger på att vinna mot Hammarby, inget annat.

Har du någon gång känt dig rädd under en match i allsvenskan?

– Nej, det tror jag inte... Sen är det förstås så att alla upplever situationer på olika sätt. Under alla mina år i AIK har det aldrig funnits en match då jag har varit rädd för mitt liv. Man har tagit det mesta med en klackspark.

Att våldsamma händelser svärtar ner den allmänna uppfattningen om Stockholmsderbyn råder det ingen tvekan om.

– Det är väl så med det mesta i våra liv, även samhällsproblem. Att man kan få för sig vissa saker, säger Henok Goitom.

– Jag tror inte det bara rör sig om derbyn, det är så vi människor fungerar. Saker som händer i andra länder, till exempel, upplever vi på ett visst sätt när vi inte är insatta. Likaså med derbyn. Det är ingenting nytt.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.