Milan vidare efter galna straffdramat

Italienska storklubben klart för EL-gruppspel

Uppdaterad 2020-10-07 | Publicerad 2020-10-01

Ett hjärnsläpp i sista förlängningsminuten.

Det räddade Milan från ett kvalfiasko i Europa League, som avancerade till gruppspel i den efterföljande, galna straffläggningen.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger tränaren Stefano Pioli.

Tidigare i dag blev norrmannen Jens Petter Hauge, 20, klar för den italienska storklubben.

Men varken han, svenske Emil Roback eller Zlatan Ibrahimovic fanns med i torsdagskvällens Europa League-kvalmatch mot Rio Ave – som sändes på Sportbladet.

Men trots ”Ibras” frånvaro var det Milan som tog ledningen i upptakten av andra halvlek. Alexis Saelemaekers bröstade ner en boll utanför straffområdet och volleysköt 1–0 till gästerna.

Avgjordes i tolfte straffomgången

Där och då var Milan drygt 40 minuter från en gruppspelsplats i Europa League.

Men med mindre än 20 minuter kvar bombade Rio Aves Chico Geraldes in kvitteringsmålet, och matchen gick till förlängning. En förlängning som var 17 sekunder gammal när Gelson sprang igenom Milanförsvaret och skickade in 2–1.

Där och då trodde nog alla att Rio Ave, på elfte plats i den portugisiska ligan, skulle fixa gruppspelsplatsen i Europa League. Men icke.

I förlängningens sista minut, bara ett fåtal sekunder från avancemang, fick Toni Borevkovic hjärnsläpp och sträckte ut sin hand efter bollen i straffområdet. Mittbacken fick sitt andra gula kort och visades ut, medan Hakan Calhanoglu var säkerheten själv från straffpunkten.

Matchen gick till straffläggning och efter 24 (!) straffar blev Milans Gianluigi Donnarumma stor hjälte när han stoppade Aderllan Santos straff, och därmed fixade avancemanget.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Straffar är som ett lotteri, men totalt sett tycker jag vi förtjänade att gå vidare, säger tränaren Stefano Pioli enligt Milan News.