Försvaret kritiskt mot stängda dörrar i Tinderrättegången

Uppdaterad 2020-02-03 | Publicerad 2020-01-31

ÖREBRO. Rättegången mot den så kallade Tinderligan hålls fortsättningsvis bakom stängda dörrar.

Det meddelades redan innan dagens förhandling skulle börja.

Beslutet får nu hård kritik av försvarssidan.

I går var rättegången öppen för allmänheten, men från och med nu är det stängt.

Beskedet lämnades via personal på Örebro tingsrätt och beslutet ska ha tagits av rättens ordförande Hans Öjemark.

Försvarssidan var kritisk till beslutet.

– Jag tycker generellt att rättegångar ska vara offentliga. Det är i extrema undantagsfall man ska ha stängda dörrar och det här är inte ett sådant fall enligt min bedömning. Jag delar inte den uppfattningen men domstolen har fattat det här beslutet och då får vi följa det, säger advokat Tobias Israelsson vars huvudman är en 19-åring som står åtalad i samtliga sex ärenden.

”Är tveksam”

Hans kollega Peter Eklund, som försvarar en 20-åring som också står åtalad i majoriteten av brottsfallen, är av samma uppfattning som sin kollega:

– I delar kan jag förstå, men att man stänger rättegången i sin helhet är jag tveksam till. Om det vore väldigt unga människor kan man tänka sig att allt tas bakom stängda dörrar men så är ju inte fallet här.

Rättegången hålls i Eskilstuna, Örebro och Västerås.

Enligt vice chefsåklagaren Jessica Wenna beror beslutet på att det är sekretess på vissa av målsägandes namn.

– I vissa typer av mål, när man behandlar vissa typer av brott, har man en möjlighet att sekretessbelägga uppgifter om det finns anledning att tro att någon skulle lida skada om uppgifterna sprids. Det är den bedömning man gjort här, att de kan lida skada om uppgifterna sprids, säger Jessica Wenna.

Advokat Peter Eklund:

– Jag fick del av detta nu och hade ingen aning. Principiellt är jag emot stängda dörrar, det ska vara offentligt i allt väsentligt. Det ska till beaktansvärda skäl, inte bara något slentrianresonemang.

Rättens ordförande Hans Öjemark motiverar beslutet om lyckta dörrar under en paus:

– Det finns regler för att skydda de inblandades integritet. I det här fallet har vi bedömt att människorovet är av sådan natur att det förekommer förnedrande inslag för målsägande. Målsägande riskerar att råka ut för långvarig förnedring på grund brotten.

Hittills gäller sekretessen de fyra målsägandes namn, men rådman Öjemark ska även sekretesspröva den förnedrande behandlingen mer konkret, det vill säga själva händelsebeskrivningarna:

– De sker på ett sätt som senare kan vändas emot de målsägande, säger Hans Öjemark.

Tio personer, åtta män och två kvinnor i åldrarna 18–21, misstänks för människorov, misshandel och rån mot fem män födda från tidigt −50-tal in på −90-talet, däribland en känd fotbollsprofil som ska höras av rätten under fredagen.

De åtalade i den så kallade Tinderligan ska ha haft olika roller och under våren 2019 lockat männen bland annat via en fejkad profil på dejtingappen Tinder föreställande en kvinna i 20-

årsåldern.

”Fruktat för sitt liv”

– Man har haft konversationer och bestämt träff. I ett av fallen har man stämt träff hemma hos målsägande, säger vice chefsåklagare Jessica Wenna och fortsätter:

– Det har använts våld och hot. Målsägande har tvingats in i en bil som sedan kört iväg från platsen. Flera har förts ut i skogsområden eller till andra ödsliga platser, säger Jessica Wenna.

– Det har varit klart traumatiserande för målsägande. Vissa har fruktat för sitt liv.

Rättegången pågår till 23 mars via 19 rättegångsdagar i tre olika städer: Eskilstuna, Örebro och Västerås.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Följ ämnen i artikeln