Morata: ”Real Madrid behandlade mig som ett barn”

Foto: TT
Alvaro Morata lämnada Real Madrid för Chelsea i somras

avLo Hägerfelth

FOTBOLL

Efter två säsonger i Juventus återvände Álvaro Morata till moderklubben Real Madrid förra säsongen.
Men bara ett år senare valde han att flytta till Chelsea.
Nu väljer han att kritisera den spanska storklubben.
– Jag önskar att jag aldrig hade lämnat Juventus, säger spanjoren.

Álvaro Morata var en av Real Madrids mest lovande talanger när han var yngre. Under tiden i Reals ungdomsled och b-lag öste han in mål och gjorde även några stycken när han sedan fick chansen i a-laget. Sedan lämnade han för Juventus sommaren 2014 för att få mera speltid.

I Turin gjorde han riktigt bra ifrån sig. För ”den gamla damen” gjorde Morata totalt 26 mål, varav ett i Champions League-finalen mot Barcelona 2015, och tillsammans med bland annat Carlos Tévez, Mario Mandžukić och Paulo Dybala tillhörde han anfallarna som fick mest speltid av tränaren Massimiliano Allegri.

Men sommaren 2016 återvände han till Real Madrid då ”Los Merengues” valde att utnyttja den återköpsklausul de hade inkluderat två år tidigare. Tillbaka på Santiago Bernabéu blev Morata ett andrahands val igen, bakom Karim Benzema. Det trots att Morata levererade såväl bra insatser som mål när han fick chansen.

I somras valde Morata därför en flytt till Chelsea där han inlett med sex mål på nio Premier League-matcher.

”Var tvungen att respektera avtalet”

Nu väljer Morata att blicka tillbaka. I en intervju med Gazzetta dello Sport inför Chelseas Champions League-match mot Roma väljer han bland annat att kritisera den behandling han fick av Real Madrid.

– Mina två säsonger i Juve var fantastiska. Jag kom dit som en pojke, men lämnade som en riktig spelare. Jag önskar att jag aldrig hade lämnat Juventus, sa spanjoren som sedan fick frågan om varför han återvände till Real Madrid.

– För att det fanns ett avtal i kontraktet som jag var tvungen att respektera. Besvikelsen var enorm. Jag såg mig själv återvända till startpunkten. De behandlade mig som det barn jag var innan mina två säsonger i Italien.

Pratade om en övergång redan i våras

I och med flytten till Chelsea förenades han med Antonio Conte, tränaren som ville köpa honom till Juventus men själv tog över det italienska landslaget innan Morata anlände. Conte var avgörande för Moratas val av Chelsea.

– Jag kom hit eftersom Antonio Conte var här. Vi började med att prata om en eventuell övergång under våren och till slut landade jag i London, säger Morata.

I intervjun får Morata även frågan om hur han trivs i London, en stad som han säger sig gilla. Men samtidigt ser han sig inte bo i den engelska huvudstaden på längre sikt.

– London fascinerar mig. Dess multietnicitet och samverkan mellan kulturer och religioner. Men jag skulle inte överleva särskilt länge. För mycket stress, för mycket metropol, säger han och menar att han saknar Italien.

– Väldigt mycket. Min fru skulle vilja bo i Spanien, jag i Italien. Så London är en kompromiss.