Landslagen i krismöte – efter galan

avJonathan Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Turerna har varit många efter Fotbollsgalan då det uppstod en het debatt om förutsättningarna för dam- respektive herrlandslaget.

Herrlandslaget och förbundet har tidigare haft ett mötet för att reda ut otydligheterna. Nu ska landslagen träffas för att rensa luften tillsammans.

– Jag tror att det är viktigt är att prata med varandra, säger damlandslagets chef Marika Domanski Lyfors till Expressen.

Efter Nilla Fischers brandtal om jämställdhet inom fotbollen, då hon vann Diamantbollen, svarade Andreas Granqvist med att kritisera förbundet och generalsekreteraren Håkan Sjöstrand.

Granqvist menade att herrarna sänkt sin ersättning så att SvFF skulle kunna höja damernas ersättning, men att det inte kommit fram.

– Herrarna har sänkt sin ersättning vilket är hedersamt men det gynnar inte damspelarna, vars avtal skrevs tidigare, svarade då Sjöstrand till Sportbladet och menade att sakerna inte hörde ihop.

”Viktigt att prata med varandra”

Efter ytterligare några turer fram och tillbaka satte sig SvFF ned med herrspelarna för att reda ut otydligheterna.

”Utgångspunkten för det nya herrspelaravtalet var spelarnas starka vilja att uppnå rättvisa och jämställda villkor mellan herr- och damlandslag. Vi är mycket nöjda med det avtal som blev resultatet av förhandlingarna.” skrev Håkan Sjöstrand i ett uttalande på förbundets hemsida.

Nu säger damlandslagets chef Marika Domanski Lyfors till Expressen att man kommer se över kommunikationen lagen emellan – och att det finns ett möte planerat.

– Jag tror att det är viktigt är att prata med varandra. Jag tror på att man ska lösa saker och ting gemensamt, säger Marika Domanski Lyfors.

”Nu är alla säkert överens”

Herrarnas landslagschef Stefan Pettersson står också bakom förslaget.

– Vi har pratat om det, absolut. Det är ingen dramatik, det handlar om att prata och slippa få läsa saker i tidningarna, säger han till Expressen.

Han säger vidare att spelarna och ledarna har kommit fram till initiativet tillsammans. När och hur de två landslagen ska få tid att träffas är fortfarande oklart.

Marika Domanski Lyfors menar att otydligheterna kring herrarnas sänkta ersättning nu är utagerad.

– Jag tror att Håkan och laget har snackat igenom det där och jag tror att nu är alla säkert överens om att alla bidragit på något sätt till att det ska bli mycket bättre. Alla missförstånd tror jag har retts ut och det tror jag kommer att gynna alla framöver, säger hon.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Nilla Fischer.
Publicerad: