Beslutet: Landet förbjuder nickar

SvFF om Skottlands beslut: Är konstigt

avPatrik Brenning

Publicerad:

Skottland kommer förbjuda nickningar för barn under tolv år inom fotbollen, skriver BBC.

Ett förbud som ifrågasätts av Magnus Forssblad, ordförande i SvFF:s medicinska kommitté och medlem i Internationella fotbollförbundet Fifas medicinska kommitté.

– Det är konstigt, säger Forssblad till Sportbladet.

Foto: SIMON HASTEGÅRD/BILDBYRÅN
Genrebild. Skottland förbjuder barn under tolv år från att nicka.

BBC skriver att det skotska fotbollsförbundet senare under januari kommer införa ett förbud mot nickar inom fotbollen för barn upp till tolv år. Bakgrunden är den skotska studie som genomfördes på 7 676 före detta fotbollsspelare födda mellan 1900 och 1976 och som presenterades i oktober förra året.

Där framkom att de som spelat professionell fotboll löpte 3,5 gånger högre risk att dö i en demenssjukdom och 4,4 gånger högre risk att få alzheimer.

– Studien var inte designad för, och kunde inte heller, identifiera varför men jag tror att de flesta skulle säga rent pragmatiskt att det borde vara huvudskador eller nickar, oavsett i vilken kombination, säger John MacLean, läkare i skotska fotbollsförbundet och en av männen bakom studien, till BBC.

”Kan inte vänta på bevis”

Trots att MacLean själv medger att de ökade sjukdomsriskerna hos fotbollsspelarna inte kunnat kopplas direkt till nickar tycker läkaren att ett förbud är rätt väg att gå.

– Vi kan inte vänta på bevis åt ett håll eller annat gällande nickar. Vi måste redan nu ta förnuftiga och pragmatiska steg för att framförallt försöka minsta trycket och antalet gånger de unga spelarna nickar.

En slutledning som inte delas av Magnus Forssblad, ordförande i SvFF:s medicinska kommitté och medlem i Internationella fotbollförbundets medicinska kommitté.

– Jag tycker det är konstigt att de kopplar ihop den här studien på professionella fotbollsspelare från den tiden och ett nickförbud eftersom det är två helt skilda områden. Det kan finnas samband men det kan finnas många olika faktorer. Det kan vara att de professionella spelarna levde ett speciellt liv, vi vet till exempel att det var mycket alkoholism i den gruppen och alkoholism och ålder ger riskfaktorer för demens. Det finns mycket att diskutera kring den studien men den har inte alls med barn att göra utan med vuxna, säger Forssblad.

”Finns inget som säger det”

USA har sedan tidigare nickförbud inom sin barnfotboll och Skottland kommer nu bli först i Europa med att följa i amerikanernas fotspår. Svenska fotbollförbundet vill dock avvakta mer forskning innan de tar ställning i frågan.

– Europeiska fotbollförbundet (Uefa) har inlett två studier men det finns i dagsläget inget som säger att nickar skulle ge skador. SvFF följer utredningarna och bevakar frågan men det är inte aktuellt med något förbud. Sedan tycker jag att tioåringar knappt nickar bollen utan snarare får den på huvudet och det är en helt annan grej. I svensk fotboll har vi dessutom ingen nickträning innan 13 års ålder så man håller inte på att träna aktivt på det i de här åldrarna ändå. Det tycker jag också är en sund inställning.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM