Norge kvitterade i sista sekunden efter vändningen

avErik Niva, Johan Flinck, Malin Wahlberg, Petra Thorén

OSLO/STOCKHOLM. Robin Quaison tyckte att Sverige var överlägsna mot Norge.

Norske stjärnan Joshua King håller inte med.

– Vem är Quaison? Jag vet inte vad han rökt, men det är hans problem, säger han till VG.

Sverige har drabbats under flera avbräck den här landslagssamlingen. Efter segern mot Rumänien tvingades såväl Mikael Lustig som Emil Forsberg avstå matchen mot Norge efter skadebekymmer.

Då såg det ut att bli en riktig mardrömsmatch på Ullevål i Oslo.

Sverige skapade en hel del lägen i den första halvleken, men i den 41:a minuten kom kallduschen. Björn Johnsen gav Norge ledningen efter att ha petat in en felträff från en lagkamrat framför mål.

Men reprisbilderna visade tydligt att målet skulle ha dömts bort för offside eftersom bara Filip Helander var mellan boll och mållinje när passningen slogs. Offsideregeln säger att det ska vara två spelare emellan.

– Det är regelvidrigt, det ska inte godkännas. Tyvärr räknades det målet, men för mig gör det inte det, säger förbundskapten Janne Andersson.

Protesterna hjälpte inte

Men de svenska protesterna hjälpte inte. Det var 1–0 till Norge och i den 59:e minuten kom nästa smäll. Albin Ekdal tappade boll på Norges planhalva, Sverige hängde inte med i hemjobbet och Joshua King kunde sätta 2–0.

Alexander Isak byttes in efter målet och låg bakom ett jätteläge för Ekdal att reducera, men skottet gick i stolpen. I stället kom 2–1 i den 70:e minuten efter att Sverige fått straff. Viktor Claesson fixade den, Andreas Granqvist tog hand om den och brände. Claesson var dock framme på returen och satte reduceringen.

Bara minuter senare var Robin Quaison nära att kvittera, men målvakten stod för en jätteräddning. Kvitteringen skulle dock komma och det var Quaison som fixade den i den 86:e minuten.

Det var dock inte slut där.

På stopptid dribblade Claesson sig in i straffområdet och sköt på Quaison och vändningen var ett faktum. Quaison, som fick chansen i startelvan mot Rumänien, har nu gjort tre mål på två EM-kvalmatcher och Claesson har stått för två mål och två assist.

– Jag och Viktor har spelat mycket tillsammans under U21-tiden, inte så mycket matcher men på träningarna. Viktor är en fantastisk spelare, väldigt enkel att spela med, i dag gav han mig två perfekta passningar.

”Bland det suraste jag har varit med om”

Duon såg ut att bli stora hjältar, men i matchens sista sekund kvitterade Norge efter att Sverige tappat markering på en hörna.

– Mycket besvikelse, men ändå stolthet att vi kan komma tillbaka från 2-0. Jag kände att vi kunde göra det här för vi var det bättre laget, trots 2–0. I sådana här situationer måste man tro på varandra och det gör vi i dag, säger Quaison.

Vad tänkte du när det blev 3–3?

– Fan, fan.

Quaison sa efter matchen att han tycker att Sverige var överlägset, men norske stjärnan Joshua King håller inte med.

– Vem är Quaison? Nummer 11?, säger han till VG och fortsätter:

– När vi gjorde 2-0 skapade vi mer, men när de får in målet och kommer in matchen blir de bättre och vi för passiva. Jag vet inte vad han rökt, men det är hans problem. Han får nog kolla på matchen igen. 

Quaison skrattade när VG frågade honom om Kings utspel.

– Hahaha. Nej, det var den känslan jag hade ute på planen. Jag respekterar förstås om han har en annan känsla. Det är så det är. Vi kan inte tycka detsamma. Det är omöjligt, säger anfallaren.

Janne Andersson hade kluvna känslor efter poängen, men var ändå nöjd med landslagssamlingen i stort med tanke på omständigheterna.

– Jag är jättenöjd för vi har haft återbud, skadeproblem och i dag kunde inte Micke Lustig spela. Det har inte varit en samling som flutit på överhuvudtaget. Det är så roligt att se att spelare kan fungera så bra tillsammans fast de inte spelat ihop och gör den här vändningen, säger han.

Laddar Matchöversikt