Sverige körde över Kroatien i VM-kvalet

avFrida Fagerlund, Staffan Dickson

GÖTEBORG. Sverige vann VM-kvalmatchen mot Kroatien med 4–0 på Gamla Ullevi i Göteborg.

Stina Blackstenius blev tvåmålsskytt medan Elin Rubensson och Hanna Folkesson gjorde sina första landslagsmål.

– Jag har varit med om att lag parkerar bussen men i dag var det ju en hel terminal, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Sverige är ett steg närmare nästa års VM i Frankrike efter torsdagskvällens vinst mot gruppjumbon Kroatien inför 8 092 åskådare på Gamla Ullevi i Göteborg.

Blågult tog ledningen i den 16:e minuten när Stina Blackstenius nickade in ett inspel från Linda Sembrant i tom bur.

Trots att svenskorna fortsatte att dominera matchen stod sig 1–0 halvleken ut.

– Jag hade inte förväntat mig att de skulle vara så defensiva. När de väl vann boll fanns det nästan inga intentioner, säger Peter Gerhardsson.

– Vi hamnar i lite dåligt tålamod under den första halvleken, framför allt hamnade de centrala spelarna i mötande positioner och vi hade kunnat använda kanterna mer. Lite tekniska misstag också.

Gratischans

Efter paus spelade Sverige mer beslutsamt och skapade mängder av chanser. Stina Blackstenius hade flera jättelägen att göra sitt andra mål för kvällen och i den 61:a minuten sköt Elin Rubensson i ribban bakom den kroatiska målvakten Doris Bacic.

När Sverige två minuter senare fick utdelning var det just Rubensson som lyckades få in bollen bakom Bacic. Rubensson, som gjorde sitt första mål i landslaget, var först på returen efter att Bacic räddat ett avslut från Kosovare Asllani.

Ytterligare ett par minuter senare small det igen. Stina Blackstenius fick en gratischans i straffområdet och rakade in 3–0 bakom Bacic.

Leder före Danmark

I den 90:e minuten gjorde även Hanna Folkesson sitt första landslagsmål. Folkesson, som ersatte Caroline Seger på innermittfältet, mötte ett inspel från högerkanten och slog in slutresultatet 4–0 i nättaket.

– Riktigt skönt, framför allt skönt med seger. Det var ett bra resultat, säger Folkesson som inte stördes av Kroatiens låga försvarsspel:

– Vi gör det en del med Rosengård faktiskt, men det var kanske extremt i dag. De ville ju nästan inte anfalla någonting.

Och så fick du göra mål?

– Mitt första mål, så jag har missat en del genom åren haha... Men skönt att den satt, säger Folkesson.

Sverige leder nu sin kvalgrupp med sex poäng före tvåan Danmark, som har spelat en match mindre och i morgon möter Ukraina borta.

Laddar Matchlista