Brrr...seger för MFF i 12 minusgrader

Uppdaterad 2018-03-07 | Publicerad 2018-02-25

Ett sent 3–0-mål av Carlos Strandberg i 12 minusgrader i Gävle kan bli cupguld värt för Malmö FF.

Men efteråt hyllade Rasmus Bengtsson de verkliga hjältar – de 78 personerna i den tillresta MFF-klacken.

– En grym insats av dem, säger mittbacken till CMore.

Malmö FF

Till slut blev det match mellan Gefle och Malmö FF. Kylan och snön som slagit till mot stora delar av Sverige drabbade Gävle rejält under söndagen.

Matchen som skulle börja 15.00 flyttades fram, det var aktuellt att spela i Sandviken i stället, men det blev avspark på Gavlevallen till slut, men klockan 19.00.

I 12 minusgrader inför 283 tappra åskådare.

MFF, utan ankelskadade Markus Rosenberg som stannade kvar hemma i Skåne, var det bättre laget under den första halvleken.

2–0 efter frispark

Alexander Jeremejeff lobbnickade in 1–0 (18) på ett inlägg från vänster från Oscar Lewicki.

Sex minuter senare ökade Rasmus Bengtsson på till 2–0 när han styrde in bollen efter en inläggsfrispark från vänster från Mattias Svanberg.

– Det är skönt att man kan hjälpa laget, säger målskytten. Jag sa till Svanberg att han skulle dra frisparken mot målet. Jag hittade en fri yta där och styrde in bollen.

Malmödominansen mot fjolårets 12:a i superettan fortsatte utan att svenska mästarna fick utdelning. Sören Rieks var närmast med ett skott i ribban i början av den andra halvleken.

Sedan jobbade sig hemmalaget allt mer in i matchen och en reducering hängde i luften vid flera tillfällen hos Johan Dahlin i MFF-målet.

Eftersom grupprivalen BP dessutom vunnit sina två matcher mot Gefle och Dalkurd med två gånger 2–0 var Stockholmslaget i det skedet ett mål före MFF i målskillnad och vidare vid ett oavgjort resultat borta mot Malmö i sista omgången.

Suverän passning

Då tog Alexander Jeremejeff hand om ett rejält felpass från Gefle och serverade sin anfallspartner Carlos Strandberg ett friläge. Ensam med Geflemålvakten August Strömberg gjorde MFF-forwarden inget misstag och Strandberg petade in 3–0 i 89:e minuten.

Det innebär att MFF på samma målskillnad som BP ändå kliver före dem i tabellen tack vare högre cupranking och därmed även är gruppvinnare vid ett oavgjort resultat i sista omgången på Malmö Stadion.

Men svenska mästarna kommer knappast gå in för att spela oavgjort i den matchen, enligt mittbacken och 2–0-målskytten Rasmus Bengtsson:

– Det lir lite gruppfinal. Då ska vi bara in och vinna matchen och ta oss vidare, säger han till CMore.

Bengtsson gav sitt MFF godkänt för insatsen mot Gefle:

– Det var en helt okej match av oss under svåra, kalla förhållanden. Vi gör jobbet bra.

De riktiga hjältarna

Desto mer översvallande var han i berömmet till de MFF-fans som både tagit sig till Gävle och stannat kvar trots den kraftigt försenade matchstarten.

Malmö FF har radat upp SM-guld och spel i Champions League under de senaster åren, men för fansen är det viktigt att även vinna en annan turnering för första gången på länge.

MFF har inte vunnit Svenska Cupen sedan 1989 och därför reste supportrarna även till Gävle för att stötta sitt lag.

Malmöklacken nere i en hörnet av Gavlevallen bestod av 78 personer som alla bjöds på gratis kaffe av hemmalaget i halvtidspausen.

– Det är grym insats av våra supportrar under sådana här förhållanden. Det värmer verkligen, säger Rasmus Bengtsson.