Norge till VM – EM-finalisterna till playoff

avTT

Foto: TT

Martin Sjögren har fått sin revansch efter EM-fiaskot i fjol.

Norge är klart för fotbolls-VM, på Europamästaren Nederländernas bekostnad.

– Det är så underbart, säger Norges svenska förbundskapten till NRK.

Norge fick lämna EM förra året efter tre raka förluster och noll gjorda mål. Kort därefter meddelade lagets superstjärna Ada Hegerberg att hon lämnar landslaget.

För laget svenska förbundskapten Martin Sjögren har det varit en tuff resa. På tisdagen fick han sin revansch.

Norge slog Europamästaren Nederländerna med 2–1 i VM-kvalets sista omgång. Det innebar gruppseger och en direktplats till VM.

– Vi har jobbat så hårt för det här. Vi har visat alla hur bra vi är, säger Martin Sjögren till NRK.

En chockstart, där Norge gjorde 2–0 på matchens sex första minuter, blev avgörande. Segern hemma i Oslo innebär också att Nederländerna tvingas till ett playoff om en sista VM-plats.

Där ställs laget mot Belgien, Schweiz och, lika oväntat, Danmark, fjolårets EM-tvåa. För Danmarks del var det verkligen på håret att det ens räckte till playoff.
Men då Tjeckien lyckades ta poäng borta mot Island i sin grupp (Island missade en straff på tilläggstid!) räckte det precis för att Danmark skulle bli en av de fyra bästa grupptvåorna.

– Vi fick hjälp från någon form av högre makter. Nu har vi fortfarande en chans att ta oss till VM, säger den danska målvakten Stina Lykke till Ritzau.

VM-playoffet avgörs i dubbelmöten, först genom två semifinaler och sedan i en avgörande final. Semifinalerna spelas 1–9 oktober, och finalerna 5–13 november.

ARTIKELN HANDLAR OM