Thorén: Ge oss ett lag värdigt sin rekordpublik

I dag går damlandslagets spelare in på Friends och möter rekordpubliken som förverkligar deras barndomsdrömmar.

Hur de går därifrån är bara upp till dem själva.

Får fansen drömma blir det efter ett spel som ger VM-tro.

Ska du med? Sverige-Tyskland den 6 april har blivit en sådan match. En historisk händelse, en upplevelse man vill vara en del av.

I går kväll var 31 290 biljetter sålda. Skulle fler få feeling är Svenska fotbollförbundet redo att riva fördämningarna på övre sektion och blotta resterande platser.

Oavsett är det redan så här överväldigande.

Men samtidigt alldeles, alldeles rimligt,

Varför skulle damfotbollsvaggan Sverige vara sämre än England, Mexiko, Spanien och Italien?

Det har funnits risker och skäl kopplat till generande publiksiffror i damallsvenskan, bristande intresse från flera (manliga) svenska storklubbar och blygsamma löner. Men låt oss konstatera att dagens publikrekord för svenska damlandslaget, det förra på 20 302 är från 2002, kommer att skicka en tydlig signal till alla som börjat tvivla på om världsfotbollens förebild på damsidan slumrat till och halkat efter totalt.

Det finns mycket enormt arbete att göra på svensk mark, men det gror. Risken är att ingen vattnar och vårdar och då står vi där som en vissen planta. Det kan bli så, det behöver inte bli på det sättet.

Internationellt sveper det fram en vind inom världsfotbollen. När tungviktarna inom klubbfotbollen fattat grejen, eller tvingats förstå efter krav från sponsorer som ser värdet av en tvåkönad satsning rivs murar. "Vi bryter ny mark nu. Vi har kommit över tröskeln. Nu finns det ingen väg tillbaka. Vi tar mer och mer över världen." sa Kosovare Asllani i veckan.

"Kosse" är en av de svenska profiler som tagit kampen. Tillsammans med Lotta Schelin, Caroline Seger, Nilla Fischer, Hedvig Lindahl har hon agerat och reagerat. Inte för att vi har bett dem, utan för att de själva valt.

Profiler att vara stolta över

De är starka svenska profiler att vara stolta över. Jag skulle varje dag i veckan lyfta dem som förebilder för de tonårsgrabbar jag tränar.

För deras perspektiv och åsikter. Men förstås också för deras fotbollsmässiga kvalitéer.

En grundförutsättning för att locka storpublik är att produkten är bra.

Utan Kosovare Asllanis kreativitet och teknik, utan Caroline Segers spelsinne, Nilla Fishers huvudspel i motståndarboxen, Fridolina Rolfös fysiska förmåga i en-mot-en situationerna blir det ingen storpublik.

Bästa sättet för spelarna att möta sin publik denna aprildag är att göra det med all den fotbollskunskap de har i bagaget.

Så låt oss inte jämföra, låt oss se vad de erbjuder.

Vi vill se ett Sverige som står upp med ett aggressivt försvarsspel, som inte blottar en trög backlinje i djupet, som har mod att spela sig ur svåra situationer och som gör mål.

Men nu finns det en motståndare på andra sidan. Och det är inte vilket motstånd som helst.

Mästerskapstunga Tyskland väntar.

Men efter det trista EM-tappet i semifinalen 2013, det tydliga nederlaget i VM 2015, den svidande förlusten i OS-finalen 2016 vände mardrömstrenden till ett oavgjort resultat, 0-0, i EM 2017.

Den insikten finns kvar när svenskorna  i dag joggar ut på Friends gräs.

Förändringens vindar blåser även i Tyskland, men mer sportsligt på plan än på läktarna.

Martina Voss-Tecklenburg tog över i höstas efter Silvia Neids långa ledarskap och har vädrat ut. Hon har öppnat dörren och släppt in flera tonåringar i hetluften och vi bör med tanke på hennes tid i Schweiz förvänta oss ett tydligt djupledshot.

Största segern redan i hamn

Det är ett lag som befinner sig i en process och vi kommer inte få se allt idag då bland annat spetsen Lea Schüller saknas.

När jag i går frågade stjärnan och profilen Dzsenifer Marozsan om det nya Tyskland berättade hon gärna.

– Vi har många nya unga spelare som är tekniskt och taktiskt skickliga. Jag tycker att vi kan spela fin fotboll, sa hon.

Men det sagt påpekade hon med ett leende att vinnarkulturen inte har försvunnit. Vi får väl se hur det är med den saken.

För svensk del är den största segern redan i hamn.

Den om publiken. Det jobbet är gjort omsorgsfullt och rejält.

Men en historisk fotbollsfest ska tas i mål.

Det kan bara ske på ett sätt: med ett lag värdigt sin rekordpublik.

avPetra Thorén