Jonas Erikssons kritik: ”Domarinsatsen har blivit sämre pga VAR”

Publicerad 2019-06-23

PARIS. Videodomarsystemet har orsakat en mängd rubriker under VM i Frankrike. Nu riktar förre domaren Jonas Eriksson kritik mot VAR-användningen – och att domarna inte fått förbereda sig ordentligt.

– Att använda det på träning är som att torrsimma, att gå in i skarpt läge är en helt annan anspänning, säger Jonas Eriksson.

Oklara offside-bedömningar, lång väntan på straffar som sedan blåsts av, målvaktsfötter som lämnar mållinjen en halvsekund för tidigt. Domarna har hamnat i ordentligt blåsväder under första halvan av fotbolls-VM i Frankrike och det är inte sällan VAR-användningen som bidragit till förvirringen och kritiken. Bara i lördagens åttondelsfinal mellan Norge och Australien fanns en lång rad domslut som landade i VAR-bedömningar och blev fel, enligt Jonas Eriksson.

– Matchen var fantastisk, den böljade fram och tillbaka, men så kommer en hands som döms som straff och sedan döms bort, det är ett felaktigt beslut från domaren, okej. Sedan har Australien en straffsituation som jag inte förstår hur det inte kan bli straff, och dessutom har vi en målchansutvisning, där anfallande spelare inte har en chans att nå bollen…

Vad säger domare du pratar med?

– Alla är förvirrade. Många känner inte igen VAR, när det ska in och i vilka situationer det ska användas. Förra sommaren under herrarnas VM hade man ändå koll på det och förstod vad de var ute efter och inte. Här är det så många beslut de tittar på; millimeterfel hos målvakten på strafflinjen, visst, det är en ny regel som ska följas och rätt ska vara rätt, men en målvakt som håller bollen 6,1 sekunder (istället för tillåtna sex sekunder) är ju lika fel.

En invändning som förekommit är att herrdomarna hade fått öva på det i matchsammanhang inför VM förra året. Är det rimligt att kasta in VAR i ett mästerskap på damsidan där domarna inte fått någon chans att bekanta sig med det innan?

– Det är väl Stephanie Frappart och Bibiana Steinhaus (som dömer i herrligor) som har testat det. Övriga har tränat på det, men inte dömt. Det är som att torrsimma, att gå in i ett VM när det finns en anspänning och plötsligt göra det i skarpt läge är en otrolig skillnad. Alla domare som dömde herr-VM förra året hade testat i tävlingssammanhang; i U20-VM, Confederations Cup och i ligorna. De borde kanske ha testat VAR i Algarve Cup till exempel.

Jonas Eriksson pekar också på en tänkbar psykologisk förklaring till de många förvirrande situationerna under sommarens VM.

– Videodomarna män. De är erfarna och otroligt duktiga, de dömde VM i Ryssland fjol, men finns det möjligen ett övermod hos dem att gå in och korrigera? Tror inte de som dömer på sig själva på samma sätt?

Kan det ha att göra med manligt och kvinnligt självförtroende?

– Det är en intressant teori, och det kan finnas något i det. Det är män som jobbat med detta länge och kvinnor som inte har erfarenheten. Det är lite som att vara ny journalist och lämna sin text till en erfaren redaktör.
Jonas Eriksson var inledningsvis positiv till användandet av VAR, men tycker att det finns skäl att ställa sig vissa frågor.

– Vi är på väg mot en digital svartvit fotboll, vill vi dit? Jag tycker att de uppenbara misstagen som alla ser i soffan och på läktaren i mobiltelefonen ska elimineras. Men gråzonsbesluten…här pratar vi om millimeter. Sporten bygger också på gråzoner, den digitala rättvisan ska inte finnas här heller.

Inför utslagsrundorna i VM deklarerade Fifa att man ändrar på regeln som säger att en målvakt som går för tidigt också blir varnad.

– Det är klart att det är ett misslyckande att ändra en regel mitt under VM, det är inte rättvist mot tjejerna som ska döma och göra det för första gången i ett VM. Jag tror att domarinsatsen blivit sämre pga VAR. Det är svårt och jobbigt nog att var domare.

Tror du att domarkollegiet kan komma att protestera om VAR själva framledes?

– Att kritisera VAR är som att skriva under sin avskedsansökan. Då dömer man inte mer. Men problemen kommer fortsätta. Nästa VM på damsidan spelas 2023 och antagligen kommer ingen damliga ha VAR till dess. Man lägger inga pengar alls på det och då kommer nya domare som ändå inte haft chans att träna på det. På herrsidan har de i alla fall chans att öva i flera ligor nu. Då bygger man upp en kunskap.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.