Efter nya VM-avtalen: ”Behandlas som djur”

Uppdaterad 2017-11-13 | Publicerad 2017-11-09

Bygget av Khalifa International Stadium i Doha

Tusentals byggarbetare har och kommer att få sätta livet till under byggandet av VM-arenorna i Qatar.

Villkoren har blivit något bättre – men det finns fortfarande mycket att göra.

– Jag möter fortfarande migrantarbetare som behandlas som djur, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande.

Sedan Fifa tog det kontroversiella beslutet att låta Qatar arrangera fotbolls-VM 2022 har skandalerna avlöst varandra. Redan för tre år sedan kom uppgifter om att över 1 400 gästarbetare dött under byggandet av de nya arenorna, en siffra som väntas stiga till uppemot 4 000 om de omänskliga förhållandena tillåts fortsätta.

– Det har inte hänt något alls, det går väldigt, väldigt sakta, sa Johan Lindholm, ordförande i fackförbundet Byggnads, i november 2014.

Medan Qatar satsar omkring 650 miljarder kronor på att bygga nio nya fotbollsarenor, hela städer, motorvägar med mera, tjänar många av arbetarna i princip ingenting och projektet har beskrivits som ett "statsfinansierat slaveri".

”Får inte ut sina löner”

Byggnads är en av parterna som länge pressat Qatar för bättre villkor.

Johan Lindholm har besökt arbetarna i Qatar vid upprepade tillfällen och i ett pressmeddelande skriver nu Byggnads att de fortsätter att pressa Qatar för att förebygga dödsfall och se till att landet tar sitt ansvar för mänskliga rättigheter.

– Av det jag sett hittills under mitt besök har det blivit bättre för de som bygger VM-arenorna. Men fortfarande möter jag migrantarbetare som inte får ut sina löner och behandlas som djur. Det är uppenbart att det fortfarande finns många arbetsplatser där migrantarbetare far mycket illa i Qatar, säger Johan Lindholm i pressmeddelandet.

Nu är två nya avtal på gång.

Byggnads ordförande Johan Lindholm

”Modernt slaveri”

Det första, mellan Qatar och det globala bygg- och träfacket (BWI), är redan tecknat och rör ”de cirka fyra procent av landets byggnadsarbetare på VM-arenorna”, och det andra, mellan Qatar och FN:s organ för arbetslivsfrågor, ILO, är på väg att tecknas och berör drygt två miljoner gästarbetare.

Det nya avtalet har potential att utrota Kafala-systemet, en form av modernt slaveri där arbetarna är helt i händerna på sina arbetsgivare”, står det i pressmeddelandet.

– Vårt arbete på plats har varit centralt för att få till avtalen. Men det krävs ordentlig uppföljning för att säkerställa att avtalen verkligen leder till utrotning av det moderna slaveriet. Vi kommer att fortsätta tills Qatar fullt ut tar sitt ansvar för mänskliga rättigheter, säger Johan Lindholm.