”Vi får ändra strategi”

Här är Jannes stora utmaning i landslaget under 2019

Publicerad 2019-03-21

Ingen förbundskapten på 2000-talet har hållit fast vid sina favoritspelare som Janne Andersson.

Då har han använt träningslandskamperna för att lufta truppen.

Men med bara tävlingsmatcher under 2019 väntar en stor utmaning att hålla hela truppen på gott humör.

– Det blir en helt annan grej, säger Andersson.

Det är svårare att åka ur den blågula startelvan än att ta sig in i den under Janne Andersson.

Förbundskaptenen har sin stora stomme i elvan och skiftar helst inte om han absolut inte måste på grund av skador och avstängningar.

Det är känslan efter drygt två år med Andersson som förbundskapten.

En titt i backspegeln bekräftar denna tes.

Ingen förbundskapten under 2000-talet har använt så få spelare från start i tävlingsmatcher som Andersson (se faktaruta längst ner).

Lars-Tommy var värst

I VM i fjol startade bara 14 olika spelare i de fem matcherna, vilket ger en koefficient (antal spelare dividerat med antal matcher) på 2,80 . Att det inte stannade vid elva spelare berodde bara på sjukdom (Victor Nilsson Lindelöf i premiären) eller avstängningar (Sebastian Larsson i åttondelen och Mikael Lustig i kvarten).

Erik Hamrén använde också 14 spelare i EM 2016 men då på bara tre matcher (koefficient: 4,67) och i sitt andra slutspel (EM 2012) hade Hamrén hela 15 olika startspelare på tre matcher (5,00).

Värst under 2000-talet var Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck i EM 2000 som gick runt på 18 olika startspelare på tre matcher.

Också i mästerskapskval har Andersson legat lägst med 22 olika startspelare på 12 matcher (koefficient: 1,83) i kvalet till VM 2018. Hamrén använde till exempel 27 spelare på 12 matcher i kvalet till VM 2014. Söderberg/Lagerbäck hade 23 olika startspelare på de åtta matcherna i det lyckade kvalet till EM 2004.

”Varit en framgångsfaktor”

Andersson menar att en cementerad startelva varit viktig för hans succé som förbundskapten.

– Det har varit en av våra framgångsfaktorer. Jag vet inte de andras bevekelsegrunder. Men för mig har det varit bra att vi haft en kontinuitet, säger han.

Men i Nations League i höstas skiftade Andersson faktiskt lite mer. Men det berodde mest på att han var så illa tvungen på grund av skador och sjukdomar på ett antal givna nyckelspelare.

– Jag tror att det är en styrka att ha en stomme som spelar det mesta. Det är kanske ännu viktigare i ett landslag än i ett klubblag.

Andersson har aldrig varit en tränare som experimenterat med sin startelva.

– När vi blev tvåa med Halmstad 2004 hade vi sex spelare som spelade alla minuter i alla 26 matcherna. En sjunde missade en match på grund av avstängning.

Men det betyder också att nästan halva truppen knappast kan känna sig nära en plats i startelvan till tävlingsmatcherna.

– Men räknar man in träningslandskamper är jag kanske den som använt flest spelare. Jag har gett många chansen att visa upp sig, säger Andersson.

Där har han en poäng. De gånger en tävlingsmatch följts av en träningslandskamp har han bytt ut nästan hela laget.

– Alla spelare som varit inne i en samling ska också få spela. Det har känts bra.

”Får vi hantera efter hand”

Men under hela 2019 står det bara EM-kvalmatcher på programmet och inte en enda träningslandskamp.

– Nu blir det en helt annan grej. Du måste för dagen plocka ut det absolut bästa laget. Jag hoppas och tror att spelarna kommer att hantera det jättebra.

Hur stor utmaning blir det att hålla en hel trupp glad när det bara är tävlingsmatcher?

– Vi får ändra strategi jämfört med tidigare, säger Andersson och syftar på att han naturligtvis inte kommer att byta ut stora delar av laget mellan matcherna som förut när det var vänskapslandskamper emellanåt.

– Men min övertygelse är att är man med i truppen i svenska landslaget så är man glad för att vara med och bidra även om man inte får spela. Det tror jag att de är och det är så jag känner dem. Men det blir en annan grej och det får vi hantera efter hand, säger Andersson.

Sebastian Larsson:

– Det blir en utmaning för oss som grupp att behålla den här sammanhållningen och positiva känslan som vi har, oavsett om alla får speltid eller inte. Vi får se till att jobba tillsammans för att det inte ska bli ett problem.

Lördag 18.00: Sverige-Rumänien direkt i TV 4.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.