”Får betala våra egna flygresor”

avJonathan Nilsson

Foto: TT

De har ingen huvudtränare och har inte spelat någon match på sju månader.

Nu har spelarna i det colombianska damlandslaget fått nog – och stöttas av herrlandslaget.

– De behandlar oss som andra klassens medborgare och ger oss inte den respekt vi förtjänar, säger anfallaren Melissa Ortiz till BBC.

Colombias landslag ligger på 26:e plats på världsrankningen, men har inte spelat någon landskamp sedan i juli.

Forwarden Melissa Ortiz och lagkamraten Isabella Echeverri har nu fått nog och radar upp flera exempel på hur det colombianska fotbollsförbundet (FCF) inte prioriterar damerna lika högt som herrarna.

Betalar sina egna flygresor

Utöver bristfälliga förutsättningar när det gäller faciliteter och matchställ - och det faktum att de fortfarande står utan huvudtränare - tvingas de betala för sina egna flygresor till landslagssamlingarna. Förbundet ska dessutom ha dragit in deras dagliga ersättning på omkring 185 svenska kronor per dag.

– Jag kräver att de respekterar och värdesätter oss, inte bara som människor, utan även som fotbollsspelare. Det spelar ingen roll om vi är män eller kvinnor, säger Melissa Ortiz till BBC och fortsätter:

– De behandlar oss som andra klassens medborgare och ger oss inte den respekt vi förtjänar. De har ett manschauvinistiskt synsätt.

Anklagas för sexuella trakasserier

I samband med att Ortiz och Echeverri har gått ut offentligt med sina klagomål har det även riktats anklagelser om sexuella trakasserier i U17-landslaget.

Carlos Alfonso Negret Mosquera, Colombias minister för mänskliga rättigheter, har skrivit till såväl Fifas etiska kommitté som FCF för att belysa anklagelserna.

”Vi fördömer sexuella trakasserier och har nolltolerans för handlingar som inkräktar på spelarnas integritet. Därför kommer vi att samarbeta med myndigheterna på alla sätt som krävs.” skriver FCF i ett uttalande.

”Har inte någonting att förlora”

Herrlandslaget, med spelare som Radamel Falcao och James Rodriguez, visar nu sitt stöd på sociala medier.

”Vi stöttar våra kollegor i det Colombianska damlaget. Damfotbollen måste fortsätta att växa och utvecklas, och spelarna kommer alltid har vårt fulla stöd.” står det i uttalandet.

Melissa Ortiz, 29, debuterade i landslaget 2009. Efter OS i London 2012 säger hon att landslaget saknade tränare och inte tränade tillsammans på 745 dagar.

Enligt henne har ingen av spelarna tidigare har vågat uttala sig av rädsla för deras framtida karriärer.

– Jag har aldrig sagt något tidigare eftersom det är varje spelares dröm att spela för landslaget. Men i det här läget har vi faktiskt inte längre någonting att förlora.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fotboll