Schweiz kryssade mot Costa Rica – nu väntar Sverige

Uppdaterad 2018-06-28 | Publicerad 2018-06-27

Det svenska landslaget fick som de ville och slipper Brasilien i åttondelen.

I stället väntar Schweiz som efter 2–2 mot Costa Rica slutar tvåa i grupp E.

– Sverige var i en tuff grupp med Tyskland och gjorde det väldigt bra. Det är viktigt att vi går in till den matchen med rätt mentalitet och gör vårt jobb, säger schweiziske målskytten Blerim Dzemaili.

Vid seger mot gruppjumbon Costa Rica hade Schweiz chansen att vinna sin grupp och få möta Mexiko i åttondelsfinal.

Till en början var det dock redan avsågade Costa Rica som såg ut att ha mest att spela för.

AIK-bekantingen Celso Borges nickade ner i backen och tvingade Schweiz målvakt Yann Sommer till en jätteräddning efter fem minuter. Colindres sköt över i den sjunde minuten och klockrent i ribban två minuter senare.

Men till slut var det ändå Schweiz som tog ledningen en halvtimme in i matchen. Breel Embolo nickade ner ett inlägg till Blerim Dzemaili som från nära håll kunde trycka in 1–0 bakom en chanslös Keylor Navas.

Efter målet blev det en mer väntad matchbild. Schweiz hade mer boll, drog ner på tempot och spelade kontrollerat.

Kvitterade på straff

Costa Rica kvitterade i den 56:e minuten då VM-debutanten Kendall Waston kom högst på en hörna och överlistade Yann Sommer med en kraftull nick.

Några minuter senare gick Brasilien upp i en 2–0-ledning mot Serbien, vilket gjorde Schweiz chanser att vinna gruppen allt mindre. I det läget hade det krävts en schweizisk 4–1-seger för att gå om Brasilien.

I slutminuterna fick Schweiz dock in ett 2–1-mål när Josip Drmic mötte ett inspel från Denis Zakaria och avslutade distinkt.

Men på övertid kvitterade Costa Rica igen, den här gången på straff efter att Joel Campbell gått omkull i en duell med Zakaria. Bryan Ruiz slog in bollen via ribban och målvakten Yann Sommers huvud.

– Det var ingen lätt match. För att vara ärlig, så gjorde Costa Rica en jättebra match och jag vill ge all credd till dem för det, men även till oss. Vi gjorde det igen, tog oss igenom en tuff grupp. Vi hade en väldigt tuff grupp med flera jämna matcher och jag tycker att vi ska vara stolta över oss själva, säger målskytten Blerim Dzemaili enligt Fotbollskanalen.

Vill få publiken med sig

Bologna-mittfältaren vill inte gå in på huruvida han hade föredragit Mexiko i stället för Sverige i åttondelsfinalen.

– Jag tycker att alla lag som går vidare från gruppen är tuffa, alla lag som går vidare till nästa steg är bra lag. Sverige var i en tuff grupp med Tyskland och gjorde det väldigt bra. Det är viktigt att vi går in till den matchen med rätt mentalitet och gör vårt jobb, säger han.

Förbundskaptenen Vladimir Petkovic tycker att det fortfarande är för tidigt att kommentera åttondelsfinalen.

– Jag kan inte prata om motståndet än. Det viktiga för oss är att vi har gått vidare nu. Det har varit vårt minimimål. Nu ska vi börja fokusera på motståndet, säger han på sin presskonferens efter matchen.

– Förhoppningsvis kan vi få åskådarna med oss om de ser att vi spelar rolig fotboll.

Åttondelsfinalen mellan Sverige och Schweiz spelas på tisdag klockan 16 och sänds i TV4. Matchen kommer att spelas utan den schweiziska försvarsjättarna Stephan Lichtsteiner och Fabian Schär som efter att ha dragit på sig varningar mot Costa Rica är avstängda mot Sverige.