Övergången kommer att förändra fotbollen

Sjögren: En historisk värvning som öppnar en ny väg

Uppdaterad 2019-07-15 | Publicerad 2015-01-19

Det skiljer bara några år mellan dem men en ocean i betydelse.

Efter 32-, 33- och 34-åringarnas färdtjänstresor till USA lockar MLS plötsligt en världsspelare.

Sebastian Giovinco – starten på den riktiga fotbollsrevolutionen?

David Beckham var 32 år och Thierry Henry 33. Till och med svenske Stefan Ishizaki så gammal som 32 år när han gick till amerikanska MLS. I år följer 32-årige Kaká, 33-årige David Villa och 34-årige Steven Gerrard i deras fotspår till USA. Ja, och så 27-årige Sebastian Giovinco förstås.

”Är på toppen av karriären”

En 27-årig spelare som pekades ut som italiensk fotbolls framtid när han 2009 intog Olympia i Helsingborg tillsammans med bland anat Mario Balotelli för U21-EM. Sedan 2006 har också Juventus vägrat släppa den lille teknikern av rädsla att den potential alla sett sedan 27-åringen var ännu kortare än de 164 centimeter över jorden han står i dag till sist ska explodera.

Trots att Sebastian Giovinco inte blivit den dominant alla trodde så är han en stjärna i Serie A. Mittfältaren har snart gjort 100 ligamatcher för Juventus trots utlåningar till såväl Empoli och inte minst Parma där han 2010-2012 firade stora framgångar med 22 mål på 66 matcher.

Giovinco har också gjort 21 landskamper för Italien, spelade i VM-kvalet till mästerskapet förra sommaren och sitter i en guldsits när hans avtal med Juventus nu löper ut till sommaren. Det har också talats om intresse från i stort sett hela Serie A samt engelska klubbar som Arsenal, Tottenham och Liverpool.

– Giovinco är 27 år. Han är på toppen av sin karriär, sa agenten Andrea D’Amico i december.

Så vad väljer då en 27-årig italiensk landslagsspelare på toppen av sin karriär för ny klubbadress? Sebastian Giovinco påstås ha valt: Toronto FC.

TSN skrev natten till söndag att affären mellan italienaren och den kanadensiska klubben är klar. Toronto får därmed en, med MLS-mått mätt, otrolig trio i Giovinco, Michael Bradley och Jozy Altidore. Ett styrkebesked av klubben vars ägare MLSE redan satsat 840 miljoner kronor på en ny arena. De är så övertygade om att fotbollens framtid kommer blomstra i Nordamerika.

Får 280 miljoner kronor

Så vad lockade Sebastian Giovinco till Kanada? Det är inte särskilt svårt att lista ut. Enligt Toronto Sun får italienaren en årslön på 56 miljoner kronor över fem säsonger när han ansluter till klubben i sommar. 3,5 gånger så mycket som snittlönen i italienska Serie A.

Tv-kanalen beskriver värvningen som ”ett landmärke för hela ligan” och lokaltidningen Toronto Sun uppger att ”affären som många avfärdade som en fantasi” kommer bli helt officiell i början av nästa vecka. Men det är inte bara ett landmärke för fotbollen i USA – det är också en affär som ruskar om hela fotbollsvärlden.

För första gången lyckas den amerikanska ligan locka en högt aktad europeisk stjärna i sin bästa fotbollsålder. Värvningen kommer också när ligan MLS är på väg att explodera publikmässigt.

Sedan 2007 har den totala publiken mer än fördubblats till dagens 6 185 773. Seattle Sounders hade föregående säsong högst publiksnitt med imponerande 43 734. Ligans totala publiksnitt på drygt 19 000 personer gör den också till USA:s tredje mest besökta idrott – efter den amerikanska fotbollsligan NFL och baseballens MLB.

TV-publiken har fortfarande inte hittat till fotbollen i samma utsträckning men fortsätter ligan att utvecklas kan det förmodligen bara betraktas som en tidsfråga. Lyckas MLS med det finns också enorma pengar att hämta.

Pengar finns i USA

Av världens tio bäst betalda lagidrottare spelar fyra basket eller amerikansk fotboll enligt Forbes. När vi talar snittlöner är fotbollens mest lukrativa liga Premier League (28 miljoner kronor per spelare och år) också efter både basketen (36 miljoner) och baseballen (31 miljoner).

Pengar finns i USA och nu börjar MLS också ta en allt större del av den kakan. En utveckling som tveklöst kommer få allt fler fotbollsspelare att vända blicken mot Amerika. Arabvärlden och Ryssland kan redan i dag locka fotbollsstjärnor med enorma pengar men de stora kulturella skillnaderna har än så länge avskräckt. USA kan erbjuda ett drömliv både på och vid sidan av planen.

Det är fortfarande långt kvar innan världens absolut bästa spelare kommer lockas av att förlägga den bästa delen av sin karriär till USA. Men Sebastian Giovincos beslut visar tydligt att skiktet precis under den absoluta världseliten nu kan lockas av MLS.

Värvningen av den 27-årige italienaren är historisk och kan på sikt betyda mer för MLS än David Beckhams PR-intåg. Lyckas Giovinco kommer fler följa i hans fotspår – och inte bara fotbollspensionärer på jakt efter den sista checken utan även spelare som fortfarande jagar den stora framgången. Om Beckham var signalen till publiken är Giovinco signalen till spelarna. MLS menar allvar.

Det kommer vara positivt för fotbollsrörelsen i stort men för den enkla ligaentusiasten i Sverige är det knappast en lockande tanke att fler artister som Giovinco försvinner till USA. Fortsätter utvecklingen i samma riktning som i dag har vi dock knappast något val längre.

Då är det bara ladda kaffebryggaren och göra sig redo för många sena nätter i tv-soffan.

Följ ämnen i artikeln